ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας: Αυτά τα μέτρα προτείνει η αντιπολίτευση

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας: Αυτά τα μέτρα προτείνει η αντιπολίτευση
Φωτογραφία αρχείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ζητήματα «πρώτης προτεραιότητας» χαρακτηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις προτάσεις που κατέθεσαν, με τη μορφή των τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια.

ΣΥΡΙΖΑ

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν:

- Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος.

- Να επεκταθούν για 6 μήνες τα χορηγούμενα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση και να δοθεί το προνοιακό αναπηρικό επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ειδικά για την περίοδο των εορτών, λόγω της ιδιαίτερης ευαλωτότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, το προνοιακό αναπηρικό επίδομα θα πρέπει να δοθεί διπλό σε όσους το δικαιούνται.

- Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

- Καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης εντός του Δεκεμβρίου 2020.

- Παροχή προθεσμίας στους υποψήφιους στις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικούς για την προσκόμιση του παραβόλου των 3 ευρώ.

Κίνημα Αλλαγής

Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως 30 Απριλίου 2021, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται, αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα μέχρι το τέλος Απριλίου και μετάθεση των προθεσμιών για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με επικεφαλής την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται επίκληση των «αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών και των δυσχερειών», λόγω της πανδημίας.

ΚΚΕ

Τέσσερις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που προβλέπουν:

1. «Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και στους δικαιούχους βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένους».

2. «Επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα)».

3. «Αναδρομική ισχύς της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας από ασφαλισμένους του πρ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, αναφορικά με τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης».

4. «Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος».

ΜέΡΑ25

Μέτρα για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ προτείνει το ΜέΡΑ25, με τροπολογία που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με την τροπολογία προτείνονται:

- Επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) στο σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ.

- Οργανική ένταξη του Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού στο ΕΣΥ, στις θέσεις και τις υγειονομικές μονάδες που ήδη υπηρετεί.

- «Επίταξη, στα Συνταγματικά πλαίσια και όπως αυτά ορίζονται από τα Άρθρα 18, παρ. 3 και 22, παρ. 4, με την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», γιατί «οτιδήποτε διαφορετικό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ