ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης στο CNN Greece: Η χώρα μας έχει πρωτοπορήσει στο κομμάτι των ψηφιακών εφαρμογών

Κοντοζαμάνης στο CNN Greece: Η χώρα μας έχει πρωτοπορήσει στο κομμάτι των ψηφιακών εφαρμογών
INTIME

Στην στην online ημερίδα του CNN Greece με τίτλο «Βιώσιμο σύστημα και ψηφιακός μετασχηματισμός με οδηγό της εξέλιξη της πανδημίας», μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις αντοχές του, αλλά και στη συνεργασία του με τον ιδιωτικό τομέα.

«Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά το κόμμα μας είχε θέσει ως στόχο τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι είναι ο βασικότερος πυλώνας μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και βλέπουμε την έκρηξή στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της πληροφορικής και στον τομέα της υγείας και δεν είναι ότι πρέπει να ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά να μεταφέρουμε σωστές, καλές και δοκιμασμένες πρακτικές από το εξωτερικό στη χώρα μας», ανέφερε.

Όπως είπε, η χώρα μας έχει πρωτοπορήσει στο κομμάτι των ψηφιακών εφαρμογών και της τηλεματικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό και βλέπουμε τι γίνεται στα υπόλοιπα συστήματα υγείας όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες έρχονται να βελτιώσουν -κυρίως- την καθημερινή επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας.

Η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε τις αντοχές που έχουν μερικά από αυτά, το δικό μας άντεξε και αντέχει, αποκτήσαμε τεράστια εμπειρία και γνώση αλλά ταυτόχρονα μπορέσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις και ελλείψεις του παρελθόντος, τόνισε μεταξύ άλλων.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την άυλη συνταγογράφηση, ενώ υποστήριξε ότι τα επόμενα χρόνια είναι πραγματικά κρίσιμα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

«Βλέπουμε τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι πανάκριβες, κυρίως στον τομέα των φαρμάκων, τις γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες που μπαίνουν στην καθημερινή κυνική πρακτική και θεωρούνται ένα "τσουνάμι" για να συστήματα υγείας λόγω του υψηλού τους κόστους» δήλωσε.

«Είχαμε την ευκαιρία να διδαχθούμε πολλά πράγματα από τη λειτουργία του συστήματος αυτή την περίοδο, έχουμε και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις» σημείωσε για να προσθέσει ότι «οι αποφάσεις μας και το τι πληρώνουμε πρέπει να βασίζεται στην αξία που προσδίδει μία νέα τεχνολογία, μία ιατρική πράξη, μία φαρμακευτική θεραπεία ένα καινούργιο μηχάνημα στην αξία που προσδίδει στο σύστημα υγείας κάθε χώρας».

Καταλήγοντας είπε ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς τον ιδιωτικό τομέα: «Θέλουμε τις επενδύσεις, και επαναλαμβάνω, τα εργαλεία αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας είναι χρηματοδοτικά εργαλεία για να προσφέρουμε χωρίς κόστος για τον πολίτη καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Υπάρχουν περιπτώσεις στο εξωτερικό όπου ο ιδιωτικός τομέας έχει συμπράξει με τον δημόσιο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά».

H online εκπομπή του CNN Greece με τίτλο «Βιώσιμο σύστημα και ψηφιακός μετασχηματισμός με οδηγό της εξέλιξη της πανδημίας» για την Υγεία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ με τη σύμπραξη της INTERAMERICAN, της Philips και με την υποστήριξη της Deloitte Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ