ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο σε βάθος χρόνου, όχι ευκαιριακά

Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο σε βάθος χρόνου, όχι ευκαιριακά
ΥΠΕΞ (Χάρης Ακριβιάδης)

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόσφατη υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Με την αφορμή αυτή επανέλαβε ότι «η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

Κατέστησε όμως σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο.

«Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ρήτρα αμυντικής συνδρομής

Αναφορικά στις συμφωνίες με τα Εμιράτα, πρόκειται για την υπογραφή δύο σημαντικών κειμένων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά την πρόσφατη επίσκεψη πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σχετικά ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Το περιεχόμενο της συμφωνίας εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Αποτελεί η συμφωνία αυτή μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σχέσεις που ήταν πολύ καλές, αλλά στερούμενες του απαραίτητου βάθους».

Η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τους: Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ), Γιώργο Μαρίνο (ΚΚΕ, Αντώνη Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση), Σοφία Σακοράφα (ΜΕΡΑ25) και Άγγελο Συρίγο (ΝΔ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ