ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης: Τα «δώρα» που βάζει στις βαλίτσες του

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης: Τα «δώρα» που βάζει στις βαλίτσες του
Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Σαρωτική επιθεώρηση στη Θεσσαλονίκη, που παρά τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία, εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα από την πανδημία, προετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρουσία του στα υγειονομικά στρατηγεία, όπως το «Παπαγεωργίου», το «Ιπποκράτειο» και το «Παπανικολάου», εκτός από την επιτόπια αυτοψία αλλά και τα πολύτιμα δεδομένα που θα συλλέξει από τις επαφές με τους «μαχητές» της πρώτης γραμμής, θα προσδιορίσει και τη συνέχεια της έμπρακτης αναγνώρισης της πολιτείας στο τιτάνιο έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Το επόμενο βήμα, μετά την απόφαση για παραμονή στο ΕΣΥ μετά το πέρας της πανδημίας των συμβασιούχων γιατρών των ΜΕΘ, ως αορίστου χρόνου, δεν αποκλείεται να είναι η ειδική μισθολογική μεταχείριση ad hoc για τον μήνα Δεκέμβριο όσων βρίσκονται στην αιχμή της υγειονομικής μάχης κατά του κορωνοϊού.

Δηλαδή ένα «δώρο Χριστουγέννων» για το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα κληθούν να «πολεμήσουν» και στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος στη Θεσσαλονίκη και οι συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, είναι κομβικού χαρακτήρα για τον οργανωτικό σχεδιασμό για να βρεθεί το κατάλληλο «αντίδοτο» στην πανδημία.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση της απόδοσης του νέου πλαισίου των ελέγχων, που εκπονήθηκε, μετά και την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού στην πόλη.

Τα σενάρια για άρση του lockdown

Η Θεσσαλονίκη άλλωστε είναι μια από τις επτά πόλεις που θα κρίνουν και την τελική διάρκεια του lockdown, το οποίο ήδη παρατάθηκε έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Άλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, το μοντέλο άρσης των απαγορεύσεων θα επιλεγεί με βάση τα δεδομένα που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Προτεραιότητα, όπως διαβεβαίωσε και τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Χανίων ο πρωθυπουργός, είναι η επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκάλυψε τον ακριβή χρόνο.

«Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε:

«Λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε».

Τη σκυτάλη θα πάρουν μια εβδομάδα αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια για τα οποία η στρατηγική για την επανεκκίνηση της δια ζώσης διδασκαλίας περιλαμβάνει και ένα πακέτο στοχευμένων ελέγχων.

Εάν πάντως ξαναχτυπήσει το κουδούνι στις δομές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξετάζεται και η μείωση της διάρκειας της εορταστικής ανάπαυλας.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, το επικρατέστερο σενάριο θέλει την άρση των περιορισμών να περιλαμβάνει πολλά στάδια.

Αυτήν τη στιγμή η κυρίαρχη πρόθεση βάζει πρώτα στη σειρά τα καταστήματα εποχικών ειδών, αλλά και τα κομμωτήρια όπως επίσης τα κέντρα αισθητικής, με το χρόνο ανοίγματος να προσδιορίζεται για μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για την εστίαση ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο παράτασης του «λουκέτου».

Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί και για καφετέριες και εστιατόρια, με αυστηρότατους κανόνες λειτουργίας.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Από το άνοιγμα της εστίασης πάντως θα εξαρτηθεί και η έναρξη της χρονικής ζώνης απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ