ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown – Πέτσας: Πριν από τις γιορτές το άνοιγμα της οικονομίας – Οι τρεις ημερομηνίες

Lockdown – Πέτσας: Πριν από τις γιορτές το άνοιγμα της οικονομίας – Οι τρεις ημερομηνίες
INTIME NEWS / © Intime p.a.

Την εκτίμηση ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα λάβει χώρα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων εξέφρασε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», σημείωσε ο κ. Πέτσας, απευθύνοντας, παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασία κι αυτοπεριορισμού απέναντι στον κορωνοϊό.

«Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου Covid 19.

Πότε αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι ημερομηνίες που έχει στην ατζέντα της η κυβέρνηση για την λήψη των όποιων αποφάσεων αναφορικά με την άρση του lockdown είναι οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις».

Βήμα – βήμα η άρση του lockdown

Ερωτηθείς τι θα ανοίξει πρώτα, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως «το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση».

«Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά». Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως «προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα».

Για τα εμβόλια: Δεν εξετάζουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, σημείωσε ότι πάνω από 2 εκατ. εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». «Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τα όσα κατά καιρούς γράφονται και λέγονται από τους αρνητές του κορωνοϊού, τους κάλεσε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας».

«Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης»

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «τα μέτρα στήριξης στην οικονομία θα συνεχιστούν για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία».

Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση έχει προβλέψει οικονομική στήριξη ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ