ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Όλα κρίνονται μέσα στα επόμενα 24ωρα - Πότε θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός

Lockdown: Όλα κρίνονται μέσα στα επόμενα 24ωρα - Πότε θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός
Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες μέσω διαγγέλματος, ή αν θα προτιμήσει με μια απλή δήλωση να ανακοινώσει το κατά πόσο θα αρθεί το lockdown και σε ποιους τομείς εν όψει εορτών. Ξεκαθαρίστηκε, πάντως, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό έως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό MAX FM, «τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες.

»Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή.

»Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

Ο κ. Πέτσας κάλεσε όλους να τηρήσουν πιστά τα μέτρα για να «μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι».

«Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας. Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ».

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν για την έξοδο από την καραντίνα δεν θα διακινδυνεύουν μια υποτροπή της πανδημίας έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια διακριτή αναφορά του έδωσε και το στίγμα για τον τρόπο και τον χρόνο μετάβασης από την απαγόρευση στην κανονικότητα.

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια αποτίμηση της απόδοσης των περιοριστικών μέτρων δείχνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να μην επηρεαστεί η εύθραυστη ισορροπία που έχει διαμορφωθεί:

«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου:

«Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και την ελπιδοφόρα προοπτική που δημιουργεί το εμβόλιο φιλοτεχνώντας και τμήμα του ελληνικού οδικού χάρτη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021: «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε επίσης:

«Τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ