ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Δύσκολη εξίσωση η εστίαση, δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους

Πέτσας: Δύσκολη εξίσωση η εστίαση, δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους
© Intime p.a.

«Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν»: αυτό δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας μια θέση που εξέφρασε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπήρξε χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων στην αρχή του δεύτερου lockdown, η οποία στη συνέχεια περιορίστηκε.

Μάλιστα, τόνισε πως τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας είπε πως η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, δεν μίλησε για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σχολεία και εστίαση

Ιδιαίτερα για τα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες.

Όπως τόνισε, το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια.

Αναφορικά με την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι το ιικό φορτίο σε δημοτικά και γυμνάσια είναι μικρό.

Χαρακτήρισε μάλιστα «δύσκολη εξίσωση» την εστίαση και ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους.

Αυτό που βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι είναι το ζήτημα των εστιατορίων.

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν» όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Για την καταγραφή των δεδομένων του κορωνοϊού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «διπλών βιβλίων» στην καταγραφή των δεδομένων του κορωνοϊού ενώ παράλληλα μίλησε για «απελπισία αντιπολιτευτική», που προσπαθεί να διαρρήξει το πιο σημαντικό -την εμπιστοσύνη.

Την ίδια ώρα, είπε πως η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έρχεται από τους ίδιους τους επιστήμονες, που χαρακτήρισαν αδιανόητο να γίνεται τώρα μια τέτοια συζήτηση.

Επεσήμανε δε, ότι οι επιστήμονες εισηγούνται αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε δε, πως έρχεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις.

«Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους» είπε ο ίδιος, λέγοντας πως δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και τονίζοντας πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

Για το εμβόλιο

Ερωτηθείς για το εμβόλιο του κορωνοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως έχουν γίνει αρκετές παραγγελίες για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού – εάν φυσικά το επιθυμεί.

Εξήγησε δε, πως έχουν γίνει 25 εκατ. παραγγελίες και εάν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες.

«Όταν έρθει (σ.σ. το εμβόλιο) θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού σε ζαχαροπλαστείο

Σχετικά με τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού σε ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη αλλά και με ποδηλάτες στην Πάρνηθα, ο κ. Πέτσας διερωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης κατηγορείται «γιατί είναι ανθρώπινος».

Πρόσθεσε δε ότι ποτέ δεν θα αρνηθεί να μιλήσει ή να φωτογραφηθεί με κάποιον.

«Ο κ. Τσίπρας ήταν στα κότερα με πούρα κι ο Μητσοτάκης στην Πάρνηθα και παίρνει ένα τσουρέκι”, “το τι διάσταση θέλει να δώσει μια απελπισμένη αντιπολίτευση είναι άλλο» τόνισε δηκτικά ο κ. Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ