ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για Τουρκία: Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Πέτσας για Τουρκία: Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής
INTIME

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε την Παρασκευή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 την επιβολή κυρώσεων αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «οι κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Συνόδο του Νοεμβρίου».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, λέγοντας ότι «δείχνει τον δρόμο και στην ΕΕ».

Ερωτηθείς αν τελικώς θα επιβληθούν κυρώσεις ή αν θα υπάρξουν απειλές απλώς προς την Τουρκία για επιβολή κυρώσεων, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε:

«Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις, όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ».

«Για εμάς οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αυτό που ζητά η χώρα μας είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μία και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», είπε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει».

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για την κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza;

Για την πορεία της πανδημίας και τις μετακινήσεις μεταξύ νομών

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, σημείωσε πως «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τις λεπτομέρειες για τα σχολεία και το λιανεμπόριο».

Ερωτηθείς, ειδικότερα, εάν κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση».

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που αφορούν στον αργό ρυθμό μείωσης του ιικού φορτίου, είπε: «Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές ενώ στη Θεσσαλονίκη όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Τα μέτρα δεν έχουν αποτύχει, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος, για να αποδώσουν».

Για τον εμβολιασμό έναντι του Covid 19

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης αφορά στη σωστή προετοιμασία με 1.080 εμβολιαστικά κέντρα και πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις, που μπορούν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού για ένα εμβόλιο που θα είναι δωρεάν και εθελοντικό.

«Με βάση τον προγραμματισμό, θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες κάθε μήνα με πρώτους τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς. Εκτιμώ πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι», συνέχισε.

Τέλος, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σημείωσε: «Αν η αντιπολίτευση ψάχνει ευθύνες, να απευθυνθεί στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις. Όπως είπε αν δημοσιεύονταν τα πρακτικά δεν θα εξέφραζαν ελεύθερα τις απόψεις τους οι επιστήμονες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ