ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τουρκική Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά νοτιανατολικά της Κρήτης

Νέα τουρκική Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά νοτιανατολικά της Κρήτης

Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά την ερχόμενη Δευτέρα, και μάλιστα σε περιοχή νότια της Κρήτης, προανήγγειλε με νέα Navtex η Τουρκία, αδιαφορώντας, όπως φαίνεται, για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά στις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλομένους, που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Αττάλειας, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις τη Δευτέρα νοτιανατολικά της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη Navtex είχε εκδοθεί και την Παρασκευή, για ασκήσεις σε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Η νέα αυτή κινητικότητα από πλευράς της Άγκυρας έρχεται μερικές ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων απέναντι στη γειτονική χώρα.

Σχοινάς: Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος

«Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος και τους έχει βάλει όλους απέναντι στην Ευρώπη και όχι μόνο»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας παράλληλα πως «θα υπάρξουν συνέπειες».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμες αλλά και μεσοπρόθεσμες γιατί θα οδηγήσουν σε συνολικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την Άγκυρα.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη διαδικασία λίγο πιο ευρυγώνια, γιατί θα έχει βάθος χρόνου» τόνισε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Δένδιας: Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις

Το μήνυμα πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα υποδεικνύουν στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες και πως δεν μπορεί να της επιτραπεί να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου αιώνα, στέλνει ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Αυτές οι αποφάσεις δεν θα συνιστούν μήνυμα της Ελλάδας, θα συνιστούν μήνυμα της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον του Τουρκικού Αναθεωρητισμού και καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου άφησε ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να διακόψει την κατ' εξακολούθηση παράνομη συμπεριφορά της. Η Τουρκία έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Με δήθεν χειρονομίες καλής θέλησης, προσπαθεί τώρα να ξεγελάσει την Ευρώπη. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες ημέρες θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Τουρκία. Βεβαίως, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για θετικό θεματολόγιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ