ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Το συντηρητικό σχέδιο για άρση και το «στίγμα» Μητσοτάκη

Lockdown: Το συντηρητικό σχέδιο για άρση και το «στίγμα» Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την ώρα που ανεβαίνουν τα ρολά σε 110 καταστήματα πώλησης εποχιακών ειδών και τα χριστουγεννιάτικα είδη επιστρέφουν στα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση ανακοινώνει το σχέδιο του συντηρητικού ανοίγματος της αγοράς.

Μπορεί οι 904 νέες μολύνσεις του προηγούμενου εικοσιτετραώρου να αποτελούν την χαμηλότερη επίδοση μετά τα 715 κρούσματα που καταγράφηκαν στις 26 του περασμένου Οκτωβρίου, ωστόσο αυτή η πτώση δεν συνεπάγεται κανέναν εφησυχασμό.

Άλλωστε η πίεση στο ΕΣΥ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τη διασπορά του ιού, στις – μέχρι σήμερα – εστίες ασφαλείας: τις οικογενειακές.

Το «στίγμα» Μητσοτάκη

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από ακόμη έναν κύκλο εντατικών συσκέψεων και πυκνών επαφών, συμπλήρωσε τα κενά με πολλά νέα δεδομένα και εισηγήσεις.

Στο υπουργικό συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός κατά πληροφορίες θα δώσει το στίγμα που θα καθορίσει την χάραξη της κατεύθυνσης μέχρι το ορόσημο του εμβολίου.

Κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αποκλείεται με ακόμη μια παρέμβαση του σε ανοιχτή σύσκεψη, να αναφερθεί εκ νέου στα νέα σημεία του κυβερνητικού προσανατολισμού.

Αργότερα το μεσημέρι, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται να ανοίξει τα κυβερνητικά χαρτιά για τις φάσεις και την κατηγορία των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτές.

Τα σενάρια

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής μέσα στην εβδομάδα και ακολούθως των μικρών εμπορικών καταστημάτων, βιβλιοπωλείων, ανθοπωλείων, αλλά και καταστημάτων παιχνιδιών, στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Θεωρείται πάντως πιθανό για ορισμένα εξ’ αυτών οι ανακοινώσεις να γίνουν σε δεύτερο χρόνο.

Γρίφος παραμένει τι θα γίνει με τις καφετέριες, με κάποιες πληροφορίες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση των εξωτερικών τους χώρων πριν από τις γιορτές και σίγουρα κάτω από το καθεστώς ενός εξαιρετικά, αυστηρού, πρωτοκόλλου.

Ξεκαθαρισμένη είναι η προοπτική για τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και τους πολυχώρους ψυχαγωγίας, τα οποία θα εντάσσονται σταδιακά στο καθεστώς της αυστηρής κανονικότητας, και η πορεία τους θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη των εμβολιασμών.

Από το νέο έτος, και μετά από ενδελεχή αξιολόγηση όλων των δεδομένων και των παραμέτρων, θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα εποχικά

Είναι ξεκάθαρο ότι η επιστροφή των εποχιακών καταστημάτων στη κανονικότητα αποτελεί ένα crash – test για την τήρηση των μέτρων, και ενδεχόμενη παρέκκλιση από αυτά, θα τα επαναφέρει στο καθεστώς της καραντίνας.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, από σήμερα 7 Δεκεμβρίου 2020 ως στις 8 Ιανουαρίου του 2021 έχει τους παρακάτω κανόνες για καταστηματάρχες και πελάτες:

- Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών.
-Ως ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

-Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.
-Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

-Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.
-Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,
-Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Η ατζέντα του υπουργικού

Ταυτόχρονα με το στίγμα για την σταδιακή άρση των περιορισμών αλλά και την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει σε αυτή την κρίσιμη καμπή να εκπέμψει και το σήμα της υψηλής ταχύτητας στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Άλλωστε η υλοποίηση τους, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει τον αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή με δεδομένες και τις προβλέψεις για την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας από τη νέα χρονιά όταν και θα εκτελείται το κρίσιμο σχέδιο των εμβολιασμών.

Έτσι στη σημερινή συνεδρίασή του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει πλούσια νομοθετική ατζέντα:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή του νομοσχεδίου για τις «Πρότυπες Προτάσεις» έργων («Προτάσεις Καινοτομίας»)
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων
-Παρουσίαση από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη του νομοσχεδίου: Οργανισμοί Προώθησης και Διαχείρισης Προορισμών, σύσταση Οργανισμού Αξιοποίησης Ιαματικών Πόρων και άλλες διατάξεις
-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του τελικού σχεδίου (master plan) Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
-Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη της εθνικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας
-Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο σχετικά με τη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρησιακής εποπτείας για την περιστολή του λαθρεμπορίου
-Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την τροποποίηση πράξης υπουργικού συμβουλίου ως προς τη σύσταση και συγκρότηση της κυβερνητικής επιτροπής για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ