ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό ενόψει Χριστουγέννων

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό ενόψει Χριστουγέννων
© Intime p.a.

Νέα δεδομένα για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς όπως φαίνεται αυστηροποιούνται οι έλεγχοι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ενώ θα υπόκεινται και σε rapid τεστ κατά την είσοδο.

Την ίδια ώρα, θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι, αδιαμφισβήτητα, εντελώς διαφορετικά από αυτά των περασμένων ετών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου ενώ κλειστά θα παραμείνουν μέχρι την ίδια ημερομηνία και:

- τα σχολεία,
- η εστίαση,
- η ψυχαγωγία,
- τα δικαστήρια,
- οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
- τα χιονοδρομικά κέντρα.

Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

Πέτσας: Πιο αργή από όσο αναμενόταν η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου

Ο κ. Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου είναι πιο αργή από όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό».

Στη συνέχεια παρέθεσε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Είναι ενδεικτικό ότι, συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20%, ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Με αυτά τα δεδομένα, «η όποια επάνοδος στην κανονικότητα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια», είπε.

Για τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νέες ανακοινώσεις, πρόσθεσε, μέσα στην εβδομάδα.

«Ας φροντίσουμε με τη συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να κερδίσουμε χρόνο», συνέστησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ