ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Σύσκεψη Κικίλια – Χαρδαλιά για την πανδημία

Κορωνοϊός: Σύσκεψη Κικίλια – Χαρδαλιά για την πανδημία
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα αναμένεται να θέσουν επί τάπητος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε συνάντησή τους σήμερα.

Το τετ-α-τετ είναι προγραμματισμένο για τις 9:00 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτήριο «Φάρος».

Στο επίκεντρο, όπως είναι άλλωστε και λογικό, θα βρεθούν και ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πίεση στο ΕΣΥ και τήρηση των μέτρων προστασίας

Έκκληση για υπομονή και τήρηση των μέτρων προστασίας, έκαναν τη Δευτέρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «οριακό σημείο» στο οποίο βρίσκεται το ΕΣΥ, υπενθύμισε την τήρηση των μέτρων, με ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

«Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, και δυστυχώς η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή, και το κουρασμένο σύστημα υγείας που έχουμε αυτή τι στιγμή δεν θα μπορέσει να αντέξει».

Παραμένει η πίεση με 600 διασωληνωμένους

Παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Τα 5.007 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31.293 (26,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη.

Οι 167 (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 75,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ