ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση lockdown: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά - Αύριο οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

Άρση lockdown: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά - Αύριο οι κυβερνητικές ανακοινώσεις
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Άλυτος παραμένει ο γρίφος της άρσης των περιορισμών στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο μπαράζ των συσκέψεων που διεξάγονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ταυτόχρονα με τις αναλύσεις της επιδημιολογικής κατάστασης γίνεται και η επεξεργασία των επισφαλειών που θα διατρέξει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις για επαναφορά των εκάστοτε κλάδων στο καθεστώς της αυστηρής κανονικότητας.

Χωρίς να αποκλείεται και μια νέα μετάθεση στον χρόνο της επαναφοράς.

Είναι επίσης σαφές ότι παρά τις εκτιμήσεις, τις διαρροές και τις τοποθετήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα, αναφορικά με την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις, είναι ανοιχτά.

Μοναδικό δεδομένο αποτελεί η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξει τα χαρτιά του αύριο Παρασκευή.

Το τελικό φινίρισμα στον καμβά θα γίνει μετά την συγκέντρωση και αξιολόγηση και των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και την επικαιροποιημένη εισήγηση των ειδικών, η οποία διακηρυγμένα αποτελεί το γνώμονα στην κίνηση του κυβερνητικού πηδαλίου.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, ακόμη, παρουσιάζεται κατά πληροφορίες, ανέτοιμος να μεταδώσει την οριστική κρίση του για το ποιο είναι το δέον γενέσθαι στην παρούσα φάση.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα στο άνοιγμα έχουν τα κομμωτήρια αλλά και τα μικρά καταστήματα, το καθεστώς λειτουργίας των οποίων περιλαμβάνει αρκετές δικλείδες ασφάλειας, ως προς την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας δεν θα αποκλειόταν η ένταξη του στις αυριανές ανακοινώσεις και μάλιστα μαζί με τα τμήματα της οικονομικής δραστηριότητας που θα επιστρέψουν άμεσα στην κανονικότητα.

Παράλληλα φαίνεται πως εξετάζεται συνολικά ένα μοντέλο λειτουργίας διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με το μέγεθος και την γεωγραφική τοποθεσία των εκάστοτε δραστηριοτήτων. δεν φαίνεται να θεμελιώνεται αυτή τη στιγμή το σενάριο που οδηγούσε στο άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ως πιθανότερο ορόσημό του, προσδιορίζεται η περίοδος στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του μήνα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η φόρμουλα στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών.

Όπως έγραφε το CNN Greece επιδιώκεται αφενός να εκπέμπει το σήμα του καλού συντονισμού Πολιτείας - Εκκλησίας, να υπακούει στις κρίσιμες επιδημιολογικά συνθήκες καθώς και να υπηρετεί την αναγκαιότητα της εορταστικής περιόδου.

Μετά το πείραμα του Πάσχα, αλλά και την αγαστή συνεργασία των δυο πλευρών, είναι ξεκάθαρη η βούληση και των δυο πλευρών για την εξεύρεση μιας χρυσής τομής.

Στους κόλπους της ιεραρχίας, ήδη γίνεται επεξεργασία σχεδίων, που θα αποσταλούν ως αντιπρόταση στην κυβερνητική απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ