ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα - Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα - Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής»: αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου του μετά από τη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ευρώπη «έκανε ένα βήμα».

«Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, το κ. Μητσοτάκης είπε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την ευρωπαϊκή επιτροπή να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως στην πρώτη παράγραφο του λήμματος για την Τουρκία, η γειτονική χώρα καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές.

«Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ όπως είχαν προσδιοριστεί στην απόφαση του Οκτωβρίου και βέβαια συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός .

Επισήμανε ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ίδια την ένωση υπήρξε απολύτως σαφής και «στην πρώτη παράγραφο καλείται η γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reic από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».

«Ταυτόχρονα εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, εφόσον αυτές ξεκινήσουν, η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, ένας όρος τον οποίο προφανώς έχει θέσει η Ελλάδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η απειλή των κυρώσεων προς την Τουρκία το καλύτερο εργαλείο» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, γίνεται και μια ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού.

«Για να συνοψίσω σε μια πρόταση, η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η στρατηγική της Αθήνας με αυτή του Νίκου Αναστασιάδη είναι «απολύτως ευθυγραμμισμένη».

«Αυτή μας επέτρεψε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα που είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ. Η επιτυχία της Κύπρου είναι επιτυχία της Ελλάδας και η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της Κύπρου» τόνισε ο ίδιος, και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν τις είχε δει.

«Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα είναι δεδομένα, οι αποφάσεις είναι δεδομένες και δεν νομίζω ότι επιδέχονται ιδιαίτερης αμφισβήτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε, μάλιστα, πως μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική για την Τουρκία.

«Υπήρχαν χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως αρνητικές στην επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης κατά της Τουρκίας. Αυτές οι χώρες σε ένα βαθμό αναθεώρησαν. Η διπλωματία είναι ένα παιχνίδια που δεν κρίνεται με την απόφαση της στιγμής, είναι μια μάχη διάρκειας. Η Ελλάδα πορεύεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αυτοπεποίθηση και έχει χτίσει μέτωπο συμμαχιών. Δεν αρκεί να πιστεύεις ότι έχεις δίκιο αλλά να μπορείς να πείθεις και τους άλλους» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε δε, πως η Ελλάδα και η Κύπρος πέτυχαν μια περιφερειακή διαφορά να αναχθεί σε ζήτημα που αφορά την ΕΕ και έκανε λόγο για στρατηγική που εξυπηρετεί τα εθνικά δίκαια.

«Την υπηρετούμε με συνέπεια, προσπάθεια, πιστεύω με αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε παράλληλα:

«Μην αμφιβάλλετε πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά θα παρθούν κι άλλες αποφάσεις το Μάρτιο. Η πίεση πρέπει να λειτουργήσει με τρόπο ώστε να πείσει την Τουρκία ότι είναι προς όφελός της να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ, να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είδαμε συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Oruc Reic όταν η Τουρκία έλεγε ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία και ελπίζω το μήνυμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα, να μην παρερμηνευθεί από την Τουρκία».

Για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν έθεσε το θέμα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε θετικά, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς αφορά τα κράτη - μέλη.

«Βεβαίως το έθεσα μετ’ επιτάσεως», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο στην πώληση όπλων από ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία.

«Δεν είναι ζήτημα που μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφορά τα κράτη μέλη. Πιστεύω ότι αρχίζουμε να κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας. Από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, οι εξαγωγές επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία αντιβαίνουν στην αρχή της αλληλεγγύης και υπονομεύουν τα συμφέροντα της ΕΕ. Θα είναι μια μάχη διαρκής, περισσότερο ζήτημα διμερών σχέσεων και λιγότερο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αρχίζει και στα κράτη μέλη να αυξάνει ο βαθμός ευαισθητοποίησης για το ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε.

«Καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα»

«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις. ευρώ» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

«Επετεύχθη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, παράλληλα, και στο δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής: την κλιματική αλλαγή.

«Μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου των θερμοκηπίων κατά 55% μέχρι το 2030» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Η Ευρώπη ξαναμπαίνει δυναμικά από τη θέση πρωταγωνιστή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ που εξήγγειλε πριν από δύο ημέρες και «τρέχει» από σήμερα.

«Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα 3 δις ευρώ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ