ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένες λύσεις»: Πέτσας στο CNN Greece για νέο κλείσιμο λόγω click away

«Δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένες λύσεις»: Πέτσας στο CNN Greece για νέο κλείσιμο λόγω click away
© Intime p.a.

Από την κρησάρα των ειδικών θα περνάει καθημερινά το αποτύπωμα της λειτουργίας click away των καταστημάτων στην καμπύλη της πανδημίας.

Σε ερώτηση του CNN Greece, για το εάν έχει προσδιοριστεί κόφτης στα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ξαναβάζει «λουκέτο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος:

«Δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένες λύσεις. Υπάρχει μια προσαρμογή σε μια δυναμική πραγματικότητα».


Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι γι’ αυτό οι ειδικοί συνεδριάζουν και κάθε φορά εκτιμούν το επιδημιολογικό φορτίο και την κατάσταση σε όλες τις περιοχές της χώρας και εισηγούνται στην κυβέρνηση, τόνισε εμφατικά:

«Και η κυβέρνηση αντιδρά».

Πρόσθεσε δε:

«Ευτυχώς όπως έχουν δείξει τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες μας παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση συνεχώς, εισηγούνται και η κυβέρνηση δρα γρήγορα, γι αυτό και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες χώρες και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Αυτό που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε είναι παρά την κόπωση να τηρήσουμε τα μέτρα και όλα θα πάνε καλά».

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων αλλά και της αποσυμφόρησης της κατάστασης στις ΜΕΘ, υπαγόρευσαν τα τέσσερα δειλά βήματα ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας, τα οποία διευκρίνισε δεν αντανακλούν τον τρόπο και τον χρόνοι που όλοι ήθελαν.

Καταρχάς διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση – όπως είχε γράψει το CNN Greece- από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους, με τη μέθοδο του click-away.

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας η λειτουργία, κομμωτηρίων και κουρείων θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Την επιστροφή στην κανονικότητα, επίσης από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 1084 βιβλιοπωλείων, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του CNN Greece για τις εκκλησίες ο κ.Πέτσας ανακοίνωσε το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Ακόμη ο κ. Πέτσας είπε ότι θα διατηρηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων, με μια μετάθεση της ώρας έναρξης, από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Επιπρόσθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ