ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη υπό Μητσοτάκη για το σχέδιο εμβολιασμού

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη υπό Μητσοτάκη για το σχέδιο εμβολιασμού
Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού προεδρεύει το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Έγκριση έως τις 30 Δεκεμβρίου

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εμβολιασμό και την ετοιμότητα για έγκαιρη διανομή των δόσεων του εμβολίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο της Pfizer και εντός 24 ωρών θα είναι διαθέσιμο για διανομή στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε ότι έγινε πολύ σοβαρή δουλειά υποδομής στην Ελλάδα. «Πρόκειται για την πιο δύσκολη υγειονομική άσκηση που ανέλαβε η χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι υπάρχει το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης, όπου θα εμπλακούν αρκετά υπουργεία και εάν χρειαστεί θα υπάρξει και στήριξη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, και το σκέλος της επικοινωνιακής εκστρατείας.

Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για καμπάνια αλλά για εκστρατεία και είπε ότι υπάρχει διακομματική συναίνεση.

«Ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων θέλει να εμβολιαστεί» είπε, και απευθυνόμενος σε αυτούς που δεν αποφάσισαν ακόμη, είπε ότι ο εμβολιασμός είναι για το καλό το δικό τους και της χώρας, και μόνο αν εμβολιαστούμε θα πάρουμε πίσω το έλεγχο των ζωών μας.

«Πρέπει να τους πούμε ότι ο εμβολιασμός έχει σώσει εκατομμύρια ζωές από πολλές αρρώστιες που σήμερα δεν υπάρχουν πια, και αυτό είναι κάτι που διαφεύγει της προσοχής μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα συμμετάσχει στον εμβολιασμό.

Πέτσας: Προετοιμάζονται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 65 κινητές μονάδες

Την προετοιμασία εμβολιαστικών κέντρων και κινητών μονάδων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εν αναμονή του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε αρχικά ότι πρέπει όλοι να «δείξουμε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε».

Εξήγησε ότι «προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας».

Τέλος, υπογράμμισε πως «η προσπάθεια αυτή -για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας -είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό».

Κοντοζαμάνης: Συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα

Τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εφόσον αυτή απαιτηθεί, στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα, στην ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας.

«Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση που απευθύναμε στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε ορισμένα κέντρα που πληρούν τις προϋποθέσεις, να συμβάλλουν στον εμβολιασμό» είπε.

Όπως σημείωσε, ήδη έχουν σχεδιαστεί 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία, εφόσον συμμετάσχουν και ιδιώτες, θα αυξηθούν.

Ο στόχος, υπενθύμισε, είναι να γίνονται δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κάθε μήνα, αλλά η επίτευξη του –προσέθεσε- θα εξαρτηθεί από την παράδοση των δόσεων στη χώρα μας.

Σε ερώτηση για το πώς θα πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο , ο κ. Κοντοζαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «η πραγματικότητα θα αναδείξει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ήδη βλέπουμε την εμπειρία από άλλες χώρες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε για ακόμη μία φορά ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και διευκρίνισε ότι χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν θα υπάρξει, για να δύναται ένας δημόσιος οργανισμός ή ιδιωτική εταιρεία να ζητήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ωστόσο παρατήρησε ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών του και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει όλους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και απαραίτητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ