ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβόλιο κορωνοϊός: «Γκάζι» στην κυβερνητική προετοιμασία – Νέα σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Εμβόλιο κορωνοϊός: «Γκάζι» στην κυβερνητική προετοιμασία – Νέα σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
INTIME NEWS

Με πυρετώδεις ρυθμούς και συστηματικές ασκήσεις προσομοίωσης εντατικοποιείται η προετοιμασία για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού κατά του Covid 19. Η επεξεργασία των σταδίων, η ανάλυση των ειδικών θεμάτων και κυρίως του συντονισμού για την μεγαλύτερη σε μέγεθος επιχείρηση στην μεταπολεμική ιστορία της ελληνικής κρατικής μηχανής, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύωρης τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη διάρκειά της εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες και κάθε πτυχή που αφορά στις φάσεις του σχεδίου και συγκεκριμένα για την παραλαβή-αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι προετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αμέσως μετά την παραλαβή του εμβολίου ύστερα από την έγκρισή του από την Ε.Ε.

Όπως προανήγγειλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως έως στις 30 Δεκεμβρίου και το αργότερο εικοσιτέσσερις ώρες μετά, θα ξεκινήσει η διανομή του προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και φυσικά στην Αθήνα.

Στην τηλεδιάσκεψη ετέθη εκτενώς και το κρίσιμο σκέλος της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα του εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού.

Το μήνυμα που διατρέχει από την πρώτη στιγμή την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι ο εμβολιασμός είναι το όπλο που θα εξουδετερώσει τον κορονοϊό. Όπως επισημαίνεται εμφατικά αυτή η αχτίδα ελπίδας θα πρέπει να διαφυλαχθεί με την επίδειξη της απαραίτητης αυτοσυγκράτησης και της πειθαρχίας στα υφιστάμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού

Η κυρίαρχη ανάλυση που γίνεται και από τους ειδικούς θέλει την εμβολιαστική κάλυψη να σηματοδοτεί, όπως λένε διαρκώς κυβερνητικές πηγές την έναρξη της τελικής αντίστροφης μέτρησης για την απαλλαγή από τον κίνδυνο του φονικού ιού. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού τα οποία πολίτης θα μπορεί να κλείνει με sms, online μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά. Στόχος είναι από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 άτομα.

Η λειτουργία τους θα γίνεται σε δυο ζώνες, πρωινή και απογευματινή και θα είναι έξι μέρες την εβδομάδα. Από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού, εκτιμάται ότι ο χρόνος για την χορήγηση του φαρμάκου ανά πολίτη θα ανέρχεται σε περίπου 10 λεπτά. Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη χώρα μας, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδίου για να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ο υπουργός.

Όπως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας θα γίνει από 65 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα 10 ημερών. Ο εμβολιασμός προσφύγων-μεταναστών (34 Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, 6 Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης και 8 Προ-αναχωρησιακά Κέντρα ) θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. Ακόμη τον εμβολιασμό των τροφίμων στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα ο εμβολιασμός θα αναλάβει το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορωνοϊός - Εμβόλια: Βήμα-βήμα το επιτελικό σχέδιο μεταφοράς και παράδοσής τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ