ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Νέες Navtex για αποστρατικοποίηση έξι νησιών του Αιγαίου

Τουρκία: Νέες Navtex για αποστρατικοποίηση έξι νησιών του Αιγαίου
Πολεμικό Ναυτικό

Μετά τις αποφάσεις - χάδι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Τουρκία επιστρέφει στη γνώριμη πρακτική των Navtex με τις οποίες ζητά την αποστρατικοποίηση έξι νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για Σαμοθράκη, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Τήλο και Χάλκη.

Παναγιωτόπουλος: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε αυξημένη επιτήρηση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επισημαίνει ότι «με τη γείτονα πιο προκλητική και εξοπλισμένη εμείς δεν το ρισκάρουμε».

Στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021 ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αύξηση των δαπανών για την άμυνα κατά 2 δισ. ευρώ ή κατά 375% σε σχέση με τις φετινές πιστώσεις, γεγονός που φέρνει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περίοδο 2000-2010.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα προγράμματα που θα τρέξουν εντός του 2021, όπως τα Rafale, τα οποία θα έρθουν με τα όπλα τους, την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ, την απόκτηση τεσσάρων υπερελικοπτέρων Romeo, νέα αντιαρματικά όπλα και νέα τηλεκατευθυνόμενα.

Σε ό,τι αφορά στα Rafale, είπε θα κατατεθεί η σύμβαση σε λίγες ημέρες στη Βουλή και πώς οι καλές σχέσεις μας με την Γαλλία ήταν αυτές που έκαναν την συμφωνία να υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών είπε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως περιμένουμε μια προσφορά ικανοποιητικής ενδιάμεσης λύσης. Τη χαρακτήρισε, μάλιστα, ως σημαντική διαδικασία που τρέχει για το αμέσως επόμενο διάστημα για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που προκλήθηκε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την Τουρκία, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης.

«Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε, ούτε κλαιγόμαστε για το Συμβούλιο Κορυφής. Η Ευρώπη λειτουργεί με αργούς ρυθμούς», ανέφερε και εκτίμησε ότι και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ και μετά τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ, η Τουρκία είναι σε χειρότερη θέση απέναντι σε όλους.

Αιχμές Δένδια από τη Βουλή

Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα ανέμενε η Ελλάδα από την Ευρώπη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές που εκτοξεύει εναντίον κράτους - μέλους της.

Ο Νίκος Δένδιας μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που μετέθεσε για τον Μάρτιο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, από το βήμα της Βουλής, καταλόγισε διστακτικότητα στην Ευρώπη και διερωτήθηκε «πώς μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται απειλή πολέμου εναντίον μέλους της;».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε πως «την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη διαύγεια την κατάσταση, με το Κογκρέσο να ψηφίζει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά και παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400».

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στάση ορισμένων κρατών, ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε απόλυτη γνώση για το πήγαιναν τα πράγματα.

«Γνωρίζαμε, θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν εξεπλάγημεν από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε, η ΕΕ έλαβε κάποιες αποφάσεις για την Τουρκία, κάνει λόγο για ανάγκη για διαρκή αποκλιμάκωση και αναφέρθηκε στην προοπτική επέκτασης των κυρώσεων, ενώ κάλεσε σε επιβολή κυρώσεων και φυσικά πρόσωπα.

«Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι αυτά αρκούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση «και πιστεύουμε πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή και υπομονή».

Επεσήμανε πως η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία δεν είναι τιμωρητική και επανέλαβε την πάγια θέση για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, όμως, όπως σημείωσε, η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι προσυπογράφει το διεθνές δίκαιο», είπε.

Για την αντίδραση της Τουρκίας μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τίποτα, διαβάζοντας ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αναφέρει «απορρίπτουμε την παράνομη προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ