ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών S-400

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών S-400
Turkish Presidency via AP, Pool

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε τη Δευτέρα στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της συμμάχου χώρας της στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εδώ και παραπάνω ένα χρόνο, μετά την αγορά από πλευράς της Άγκυρα των S-400 από την Ρωσία, καθώς και την εμπλοκή της τουρκικής πλευράς τόσο στη Συρία, όσο και στη διαμάχη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην προκλητική στάση των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προκαλεί η Άγκυρα: Αναγγέλλει με Navtex ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Θάσο και Λήμνο

Tο Associated Press υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά δεν είχαν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό το «τουρκικό παζάρι» με τους S-400, ένα οπλικό σύστημα που είναι ασύμβατο με τον εξοπλισμό του NATO και συνιστά μια δυνητική απειλή για τη Συμμαχία.

Η δήλωση Πομπέο για τις κυρώσεις

Πηγή: AP Photo / Saul Loeb

Για το θέμα των κυρώσεων μίλησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μάικ Πομπέο, ο οποίος τόνισε πως η επιβολή τους ήρθε ως απότοκο του κινδύνου που συνιστούν οι S-400 τόσο για την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ όσο και το ίδιο το ΝΑΤΟ συνολικά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένα έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία, στους υψηλότερους τόνους, ότι η αγορά των S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικούς πόρους στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια των S-400, παρά την ύπαρξη εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Προτρέπω την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Πόμπεο.

Ικανοποίηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις κυρώσεις

Την ικανοποίησή της χώρας μας για την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, εκφράζει με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τις αμερικανικές κυρώσεις

Πηγή: AP Photo / Burhan Ozbilici

Σε ιδιαίτερα οργισμένο τόνο απάντησε η Άγκυρα στις κυρώσεις εναντίον της, με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις μονομερείς κυρώσεις που ανακοίνωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή προμηθευτήκαμε τα συστήματα αεράμυνας S-400».

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι «η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα όπως είναι και το αναγκαίο».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει τεχνική βάση στον ισχυρισμό ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO».

Αίσθηση προκαλεί και ο ιδιαίτερα επιθετικός τόνος του τουρκικού ΥΠΕΞ στην κατακλείδα πρόταση της ανακοίνωσης:

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το σοβαρό λάθος τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: Τουρκικό ΥΠΕΞ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ