ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: «Κύριε Μητσοτάκη, λεφτά υπάρχουν, το πρόβλημα είναι πού τα πάτε»

Παπανδρέου: «Κύριε Μητσοτάκη, λεφτά υπάρχουν, το πρόβλημα είναι πού τα πάτε»
INTIME

Την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν» που συνόδευσε τη μνημονιακή Ελλάδα, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Το πρόβλημα είναι αλλού, που τα πάτε;».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της και δήλωσε δικαιωμένος για όσα έλεγε την περίοδο 2009-2010 για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη.

«Με 10 χρόνια καθυστέρηση αρχίζει να κάνει πράξη όσα είχα προτείνει το 2009-10. Αν τα υιοθετούσαν τότε, η Ευρώπη και η Ελλάδα θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα με λιγότερο πόνο αλλά και ουσιαστικότερες αλλαγές», είπε και πρόσθεσε: «Τα ευρωομόλογα και τα πράσινα ομόλογα, έχουν γίνει πραγματικότητα. Προτάσεις, όπως της φορολογίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών, των φόρων επί των αερίων του θερμοκηπίου (βασικά του διοξειδίου του άνθρακος), της καταπολέμησης των φορολογικών παραδείσων, ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου, αλλά έμειναν εκεί. Ποιος μας άκουγε τότε; Σήμερα η Ευρώπη μιλά για την μετάβαση σε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Και επενδύει σε αυτό. Ευπρόσδεκτη η προοπτική αυτή».

Χαρακτήρισε κακόκουστο αστείο τη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης και σημείωσε πως θα έπρεπε ο προϋπολογισμός για το 2021, όπως και η στόχευση του Ταμείου Ανάκαμψης, να αφιερωθούν στη μετάβαση σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, συνοχής και δικαιοσύνης, σε μια νέα, εντελώς διαφορετική κανονικότητα.

«Με την κινητοποίηση και συμμετοχή του Έλληνα πολίτη σε έναν διάλογο για το μέλλον της χώρας, για τη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την χώρα. Χάνεται αυτή η ευκαιρία. Η "συζήτηση" εξαντλείται στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη το οποίο, ακόμα και σήμερα, δεν τέθηκε σε ουσιαστική διαβούλευση», ανέφερε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του ταναφερόμενος στην ΕΛΣΤΑΤ και τον κ. Γεωργίου λέγοντας πως «ακόμα και σήμερα υποστηρίζεται ότι ο Γεωργίου, της ΕΛΣΤΑΤ, διαστρέβλωσε τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2009. Όταν εσείς αγνοείτε την επιστημονική τεκμηρίωση, την οποία όμως θέλετε να επικαλείστε; Όταν με τα δικά του στοιχεία κατάφεραν να φύγει ο αστερίσκος των greek statistics στην Eurostat. Όταν και σήμερα, που θα ψηφίσετε τον προϋπολογισμό της ΝΔ, αυτός θα βασίζεται στα στοιχεία αυτού του ανθρώπου που κυνηγήθηκε όσο κανείς άλλος, απλά γιατί έκανε άξια την δουλειά του αποκαλύπτοντας απλές αλήθειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ