ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστούγεννα 2020: Το «στοίχημα» των ρεβεγιόν και οι… διαπραγματεύσεις για τις εκκλησίες

Χριστούγεννα 2020: Το «στοίχημα» των ρεβεγιόν και οι… διαπραγματεύσεις για τις εκκλησίες
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Μήκος στον καθαρό διάδρομο που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση έως την έναρξη των εμβολιασμών προσθέτει η ελπιδοφόρα διατήρηση των νέων διαγνώσεων Covid-19 σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, αυτή η τάση πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή συνέχεια, με ταυτόχρονη μείωση, από τα σημερινά επίπεδα, και των υπόλοιπων, κρίσιμων δεικτών που θα επιτρέψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανασάνει από την διαρκή πίεση που υφίσταται τις τελευταίες εβδομάδες.

Άλλωστε για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, θα πρέπει καταρχάς, να κερδηθούν δυο στοιχήματα τις προσεχείς 16 ημέρες.

Τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, είναι δυο δοκιμασίες, στις οποίες βασική επιδίωξη είναι να βγει η κοινωνία «αλώβητη» και να μην χαθεί το «μομέντουμ», το οποίο τείνει να δημιουργηθεί από προσπάθεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Ενδεικτική της ιδιαίτερα εύθραυστης ισορροπίας είναι η προειδοποίηση της καθηγήτριας Παπαευαγγέλλου ότι χρειάζονται μόλις οκτώ λεπτά για να μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης το γιορτινό τραπέζι.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα μέχρι το πρώτο crash test, η κυβέρνηση θα κάνει το τελικό «φινίρισμα» στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνουν τα γιορτινά τραπέζια.

Απομένει να συμπληρωθεί το παζλ με την ειδική διαδικασία που είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη Παρασκευή.

Τα «κομμάτια» που είναι ήδη γνωστά αφορούν στο όριο των ατόμων, εννέα στον αριθμό, τα οποία θα μπορούν να παρευρίσκονται στο ιδιότυπο, φετινό ρεβεγιόν.

Για τη μετάβαση στις οικίες που θα τα φιλοξενήσουν, μέχρι στιγμής και εκτός απρόοπτου, φαίνεται ότι θα γίνει χρήση των υπαρχόντων κωδικών του συστήματος 13033.

Δευτερευόντως η διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ έως και στις 5:00 το πρωί, απομακρύνει οριστικά κάθε ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση, κάτι που συνεπάγεται για τους φιλοξενούμενους είτε επιστροφή στην βάση, είτε διανυκτέρευση.

Ταυτόχρονα, τα κυβερνητικά βλέμματα θα είναι στραμμένα στον πρώτο κύκλο των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου, που διεξάγεται σήμερα, υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί η νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Η δεύτερη επαφή μέσα σε λίγο εικοσιτετράωρα, φαίνεται πως φέρνει πιο κοντά τη σολομώντεια λύση στο ακανθώδες ζήτημα των της λειτουργίας των ιερών ναών κατά τη διάρκεια των εορτών.

Λύση για την οποία πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» η επιτροπή των ειδικών.

Κατά πληροφορίες, και υπό την αίρεση της θετικής γνωμοδότησης από την επιτροπή των ειδικών, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα.

Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και για την επιπλέον λειτουργία που είχε ζητηθεί, πέραν δηλαδή της πραγματοποίησης των ιερών ακολουθιών που έχουν εγκριθεί για τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια.

Η προσθήκη θα αφορά στην ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια τροποποίηση των μέτρων, ώστε να επιτραπούν οι κυλιόμενες λειτουργίες εκείνη την περίοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, έθεσε και το αίτημα της αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού των πιστών εντός των εκκλησιών.

Η εκκλησία προτείνει στους μικρούς ναούς να βρίσκεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. και το πλαφόν από τα 25 άτομα στους Μητροπολιτικούς ναούς, να φτάσει στους 50.

Ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παράπεμψε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ