ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες – «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα εξοπλιστικά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες – «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα εξοπλιστικά»
ΙΝΤΙΜΕ

Τα κόμματα εξουσίας όταν είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνηθίζουν να υπερψηφίζουν τις αμυντικές δαπάνες στην ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό

Πρόκειται για μια «παράδοση» συμβολικού χαρακτήρα, προκειμένου ο εκάστοτε δικομματισμός να στείλει ένα μήνυμα εθνικής ενότητας κυρίως προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην ακολουθήσει την παράδοση και να ψηφίσει «παρών». Σον περσινό Προϋπολογισμό είχε υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.

Το σκεπτικό

Η απόφαση για το «παρών» στις αμυντικές δαπάνες λήφθηκε χτες στον «πρωινό καφέ», το άτυπο, πλην πραγματικό, πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι ακούστηκαν απόψεις για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το «παρών» είχε τη στήριξη της μεγάλης πλειονότητας των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση. Στο σκεπτικό της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βάρυναν τρεις παράγοντες:

Πρώτον, οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης διαρκώς χειροτερεύουν και το πολιτικό κλίμα γίνεται όλο και πιο τοξικό. Οι γέφυρες της συναίνεσης έχουν κοπεί, ενώ δεν υπάρχει στοιχειώδης εμπιστοσύνη μεταξύ των κομμάτων εξουσίας.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σπασμωδικά, έχοντας απομακρυνθεί από την εθνική στρατηγική. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή από την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Με περισσό θράσος η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν προβαίνει σε καμία αυτοκριτική για τα τραγικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν αναζητά νέα εθνική στρατηγική για προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επανεκκίνηση των διερευνητικών, αλλά πραγματοποιεί επικίνδυνες για τη χώρα, λεκτικές ακροβασίες για να δικαιολογήσει τις αντιφάσεις της.»

Τρίτον, η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί με τον τρόπο που η κυβέρνηση εκπονεί τα εξοπλιστικά προγράμματα, εκτιμώντας ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι όπως αυτές καθορίζονται από τα επιτελεία των Όπλων.

Δεν έχουν σχέδιο

Το CNN Greece ζήτησε ένα σχόλιο από τον Νάσο Ηλιόπουλο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μας είπε:

«Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε σε αυτό το ζήτημα. Πίσω από την αύξηση των αμυντικών δαπανών κρύβουν ότι οι κυβερνητικές επιλογές δεν ανταποκρίνονται στον σχεδιασμό κα τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κονδυλίων.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φάνηκε το αδιέξοδο της κυβερνητικής διαχείρισης και στην εξωτερική πολιτική. Το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μια κυβέρνηση που δεν ξέρει πού πατάει και που βρίσκεται.»

Σχεδιασμένοι εξοπλισμοί

Από τη μεριά του, ο Θοδωρής Δρίτσας, τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο CNN Greece:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει τη λελογισμένη, αξιολογημένη και σχεδιασμένη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε ως προτεραιότητα τη συντήρηση και επαναλειτουργία των ανενεργών σήμερα οπλικών συστημάτων. Επίσης την προμήθεια πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς και και την εκπαίδευση του προσωπικού. Αυτήν την πολιτική ακολουθήσαμε με τα προγράμματα αναβάθμισης των F16 και των Mirage, προγραμμάτων που καρκινοβατούν. Το πρόγραμμα των F16 έπρεπε ήδη να βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο.

Αν ξεκινήσεις χωρίς σχέδιο, εύκολα μπορεί να πέσεις στην παγίδα μιας κούρσας εξοπλισμών λόγων των πολλαπλών πιέσεων τόσο από διπλωματικούς παράγοντες όσο και από τους προμηθευτές. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φρεγάτες. Η κυβέρνηση επιχειρεί μια «διπλωματία των εξοπλισμών», πότε με τις ΗΠΑ πότε με τη Γαλλία. Την ίδια στιγμή, δεν έχει ζητήσει από το επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού τις προδιαγραφές για τα πλοία που χρειάζονται.»

Η δήλωση του κ. Δρίτσα καταλήγει ως εξής:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάγκες δε έχει μόνο η Άμυνα, αλλά και η Υγεία και η Παιδεία. Δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή για κούρσα εξοπλισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ