ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Η ανησυχία για την αυξημένη κινητικότητα και η επιχείρηση «Ελευθερία»

Lockdown: Η ανησυχία για την αυξημένη κινητικότητα και η επιχείρηση «Ελευθερία»
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τα κεκτημένα της καραντίνας ώστε να οδηγηθεί η χώρα με ασφάλεια στο ορόσημο της επιχείρησης «Ελευθερία», όπως θα ονομάζεται η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, θέλει η κυβέρνηση.

Η καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων της Τρίτης, επιβεβαιώνουν την σταθερή διακήρυξη, κυβέρνησης και ειδικών, ότι η πανδημία του Covid 19 δεν έχει νικηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την ανοδική μεταβολή στους δείκτες, εκτιμάται ότι με την πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, θα μεγεθυνθεί - έστω και με αργό ρυθμό - η τάση αποκλιμάκωσης στα κρίσιμα μεγέθη μέτρησης της πανδημίας.

Ως ψηφίδα στο μωσαϊκό των μικρών νικών προστίθεται η πτώση του δείκτη θετικότητας, ο οποίος διατηρείται κάτω από το 5,5%, ωστόσο θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο ασφαλείας του 4% για διάστημα μιας εβδομάδας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κυβερνητικός προβληματισμός παραμένει αναλλοίωτος για τον λεγόμενο «καλό αγωγό» της διασποράς του ιού. Πρόκειται για την αυξημένη κινητικότητα, η οποία συνεχίζεται να καταγράφεται αυξημένη, σε σύγκριση με το καθολικό lockdown του προηγούμενου Μαρτίου, σε ποσοστά της τάξης του 20% με 25%.

Η τάση του συγκεκριμένου δείκτη μάλιστα συνεχίζει να είναι ανοδική, όπως πρόσφατα είχε πει δημόσια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Για αυτό και το ειδικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ειδικά ενόψει των γιορτινών ημερών, προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Κατά προτεραιότητα, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων, σε σημεία και γεωγραφικά τμήματα, όπου τα στοιχεία δείχνουν εντονότερο επιδημιολογικό αποτύπωμα και αυξημένη δραστηριότητα.

Εμβολιασμός: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική προετοιμασία για την επιχείρηση «Ελευθερία», την πανελλαδική εκστρατεία εμβολιασμού, εντείνεται με πυρετώδεις ρυθμούς, και συνεχείς ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, παραλαβής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής.

Ο μαζικός εμβολιασμός, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, είναι το νέο μεγάλο στοίχημα. Μια μεγάλη άσκηση, όπως την χαρακτήρισε η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και να στεφθεί από επιτυχία.

Η χώρα μας όπως έχει ανακοινωθεί αναμένεται να παραλάβει τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του Covid 19, τα οποία μετά την παραλαβή τους θα αποθηκευτούν σε εγκαταστάσεις, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί ειδικοί υπερκαταψύκτες, όπου θα διατηρηθούν με ασφάλεια.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, ενώ, μέσω 65 κινητών μονάδων, θα γίνει ο εμβολιασμός ομάδων που φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας.

ΕΟΔΥ: Στους 550 οι διασωνηνωμένοι

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.240 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 126.372, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.143 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36203 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 550 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 166 (30,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 755 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.785 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.512 (39,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ