ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας καλεί Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο στην καμπάνια ενημέρωσης Covid 19

Τσίπρας καλεί Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο στην καμπάνια ενημέρωσης Covid 19
INTIME NEWS / © Intime p.a.

Κατά προτεραιότητα ελέγχους σε υποθέσεις που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας, ζητά την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις υποθέσεις που αφορούν στην καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, την προμήθεια μασκών στα σχολεία, καθώς και των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητά τη διενέργεια ελέγχων αποτελεσματικότητας εσωτερικού ελέγχου και επιδόσεων δημόσιων πολιτικών στις εξής υποθέσεις:

1) Στην ανάθεση «υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό. Ιδίως να διερευνηθεί αν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας, αν υπήρξαν κριτήρια επιλογής του αναδόχου, ποιος ήταν ο βαθμός αξιοποίησης ποιοτικών, ποσοτικών, κοινωνικών ή άλλων κριτηρίων για την κατανομή των ποσών στα ΜΜΕ και τον αποκλεισμό ορισμένων από αυτά, ποιος ο βαθμός αξιοποίησης μέσων δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων και αν ο έλεγχος καλής εκτέλεσης της υπηρεσίας ήταν επαρκής.

2) Στο σύνολο των αναθέσεων υπηρεσιών απολύμανσης, απεντόμωσης/μυοκτονίας και προμηθειών υγειονομικού υλικού για τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

3) Στις αναθέσεις προμηθειών υγειονομικού υλικού και μασκών για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της χώρας από όλα τα αρμόδια υπουργεία.

Το θέμα τέθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία ενημερώνει ο πρόεδρος του Ιωάννης Σαρμάς για το πρόγραμμα ετήσιων ελέγχων, από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει ειδικά ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που εφαρμόζονται μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας να εξεταστούν σε βάθος, ούτως ώστε η κατάσταση αυτή εξαιρετικών περιστάσεων να μην αποτελέσει πράγματι λόγο απόκλισης από τη νομιμότητα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας.

«Στην ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, το περίφημο θέμα που έχει στο δημόσιο λόγο και ειδικά σε εφημερίδες αποτυπωθεί με τη συντομογραφία των «λιστών Πέτσα». Να διερευνηθεί αν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας, αν υπήρξαν κριτήρια επιλογής του αναδόχου, ποιος ήταν ο βαθμός αξιοποίησης ποιοτικών, ποσοτικών, κοινωνικών κριτηρίων για την κατανομή των ποσών», υποστήριξε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην ΤτΕ έκανε λόγο για ένα θεσμό «που πολλές φορές στο παρελθόν είδαμε να λειτουργεί ως φερέφωνο μνημονιακών υποχρεώσεων τις οποίες υπαγόρευαν θεσμοί άλλοι και όχι θεσμοί της ελληνικής δημοκρατίας, να είναι εκτός ελέγχου. Δεν υπάρχει στη δημοκρατία θεσμός εκτός ελέγχου».

Στη συνεδρίαση ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως αυτοί είναι έλεγχοι που ούτως ή άλλως γίνονται και πως στόχος της Βουλής θα πρέπει να είναι ο έλεγχος της απόδοσης της διοίκησης.

Στην παρέμβασή του πάντως, αναφέρθηκε στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά που δαπανά το κράτος ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Στις προτεινόμενες δράσεις συμπεριέλαβε έλεγχο των τραπεζών για το αν τηρούνται τα κριτήρια για διάθεση ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έλεγχο του πλαισίου για το αν έχουν γίνει σεβαστές οι υποχρεώσεις της χώρας για καταπολέμηση βίας κατά των γυναικών και της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, καθώς και έλεγχο του πλαισίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να διαπιστωθεί αν το λαμβάνουν οι πραγματικά δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ψήφισε νόμο που της δίνει τη δυνατότητα να ζητά προτεραιοποίηση ελέγχων που έχουν ήδη προγραμματιστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και επιπλέον συγκεκριμένους ελέγχους οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ετήσιο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ