ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» πάλι με τη μεσαία τάξη

Ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» πάλι με τη μεσαία τάξη
ΙΝΤΙΜΕ

Στην Κουμουνδούρου είναι πια κοινός τόπος ότι ένας από τους βασικούς λόγους της ήττας του 2019 ήταν το διαζύγιο του κόμματος με τη μεσαία τάξη.

Μια τάξη που στράφηκε μαζικά προς τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες τόσο λόγω της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και λόγω των υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα, οι ιθύνοντες της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για τα πρώτα δείγματα μείωσης της απόστασης που τους χώριζε από τη μεσαία τάξη.

Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι «για πρώτη φορά μετά από καιρό μας προσεγγίζουν εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων για να μας επισημάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να ζητήσουν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς και για να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτική πίεση προκειμένου να εισακούσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί από αυτούς όχι μόνο δεν είναι πολιτικά κοντά στον χώρο μας, αλλά είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στο κυβερνητικό έργο μας».

Ρήγμα εκπροσώπησης

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη κατάσταση της πανδημίας και του lockdown, επιδεινώθηκε από:

-Την αστοχία των προβλέψεων της κυβέρνησης που δεν προέβλεψε την ένταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

«Είναι ενδεικτικό ότι στην αναθεώρηση του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, δεν προβλέφθηκαν κονδύλια για το δεύτερο lockdown», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.

-Την ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει το μεγάλο Κεφάλαιο, ρίχνοντας το κόστος της κρίσης στους μικρούς και τους μεσαίους.

Το αποτέλεσμα είναι να διαφαίνεται το πρώτο ρήγμα στην πολιτική εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης από τη Νέα Δημοκρατία. «Προδώσατε τη μεσαία τάξη, κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2021.

Διαχειριστική ανεπάρκεια

Ζητήσαμε από τον Αλέξη Χαρίτση να μας κάνει ένα σχόλιο για το διαφαινόμενο νέο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ μας απάντησε ως εξής:

«Οι τραγικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, πρωτίστως στο υγειονομικό πεδίο αλλά και στην οικονομία, αποδεικνύουν την παροιμιώδη διαχειριστική ανεπάρκεια του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους της ΝΔ. Ακόμα χειρότερα όμως, η κυβέρνηση αποδεικνύει πλέον ότι εφαρμόζει μια ξεκάθαρα μεροληπτική πολιτική σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, διαψεύδοντας πλήρως τις προσδοκίες των μεσαίων στρωμάτων που την στήριξαν προεκλογικά.

Οι ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν διαδοχικά στα προγράμματα "Μένουμε Όρθιοι", στη ΔΕΘ και το τελευταίο διάστημα με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, για άμεση παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, επιδότηση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, στήριξη διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και απομείωση του ιδιωτικού χρέους, εφάπτονται με τις προτάσεις των φορέων της πραγματικής οικονομίας και απαντούν στις αγωνίες ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων για μια δίκαιη διέξοδο από την πρωτοφανή αυτή κρίση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ