ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βολές» Μόσχας κατά ΗΠΑ: «Θέτουν ως όρο συνεργασίας με την Ελλάδα τη λήξη δεσμών με τη Ρωσία»

«Βολές» Μόσχας κατά ΗΠΑ: «Θέτουν ως όρο συνεργασίας με την Ελλάδα τη λήξη δεσμών με τη Ρωσία»
EPA

Στο ζήτημα των σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Κύπρο και την παρέμβαση των ΗΠΑ σε αυτές, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, εξαπολύοντας «βολές» κατά του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Όσον αφορά τις επιθέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνουμε ότι γνωρίζουμε την πίεση των εκπροσώπων των ΗΠΑ στην ιεραρχία των Ελληνοκυπριακών και Ορθόδοξων Εκκλησιών προκειμένου να αναγνωριστεί η ουκρανική σχισματική εκκλησία» σημειώνει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ένα παράξενο ενδιαφέρον για ένα κοσμικό κράτος, το οποίο απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, δεν έχει ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με αυτό και οι Ορθόδοξοι αποτελούν μόνο περίπου το 2% του πληθυσμού της χώρας» προσθέτει.

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει δημοσίως ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι το τέλος (από την Αθήνα και τη Λευκωσία) της συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Τονίσαμε επανειλημμένα, αναφέρει η Ζαχάροβα ότι ο στυγνός εκβιασμός δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο και στη διεθνή πολιτική. Ακόμη ένα παράδειγμα της αμερικανικής συνήθειας του εκβιασμού. Σε δήλωσή του, ο Πομπέο υπενθύμισε την απέλαση Ρώσων διπλωμάτων από την Ελλάδα το 2018 για «υπονόμευση» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία παράνομων δραστηριοτήτων εκπροσώπων της Ρωσίας. Η Μόσχα υποστήριξε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, διαπράχθηκαν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών νομικών κανόνων και του Συντάγματος της Β. Μακεδονίας υπό την ισχυρότερη πίεση των δυτικών χωρών - κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία υποκινήθηκε από εκτιμήσεις για την ταχύτερη δυνατή ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση από την επιθυμία να διευκολυνθεί η διευθέτηση της διμερούς διαφοράς. Ήμασταν ειλικρινείς και ανοιχτοί σχετικά με τη θέση μας» επισημαίνει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ