ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα σχολείων: Ο κύβος ερρίφθη, ξαναχτυπάνε τα κουδούνια

Άνοιγμα σχολείων: Ο κύβος ερρίφθη, ξαναχτυπάνε τα κουδούνια
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η τελευταία λεπτομέρεια μιας κυβερνητικής απόφασης που δεν θεωρείται, αλλά επί της ουσίας είναι ειλημμένη, αποτελεί το ορόσημο της επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Ενδεικτικό της βούλησης αλλά και της αποφασιστικότητας να ξαναχτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία, είναι το συμβολικό περιεχόμενο του σήματος, που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές προς το CNN Greece.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εάν κριθεί απαραίτητο για την επαναλειτουργία των σχολείων, η κυβέρνηση θα διατηρήσει ή θα επεκτείνει το καθεστώς αναστολής σε άλλους κλάδους και τομείς.

Δεν έγιναν άλλωστε τυχαία, οι αναφορές του Στέλιου Πέτσα αναφορικά με το πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Επιπλέον αναφέρθηκε και τα δεδομένα που θα προσδιορίσουν τις συντεταγμένες της κυβερνητικής ρότας, οι οποίες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας θα αφορούν γενικά την εικόνα της υγειονομικής κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Και ειδικότερα τον αριθμό των κρουσμάτων, τα επίπεδα της πίεσης που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δηλαδή στον αριθμό των διασωληνωμένων σε αυτές. Από αυτούς τους άξονες άλλωστε εξαρτώνται οι αποφάσεις και για τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τακτικά και σε όλους τους τόνους, όπως και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, είχε παρουσιάσει τον απόλυτο χαρακτήρα της συγκεκριμένης κυβερνητικής προτεραιότητας:

«Θέλουμε τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη το συντομότερο δυνατόν και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι στις 7 Ιανουαρίου».

Σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας αναμένεται να προσδιοριστεί το πλαίσιο επαναφοράς στην κανονικότητα.

Εάν δηλαδή αυτή θα αφορά μόνο στις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή εάν θα γίνει με την ενεργοποίηση του σχήματος «1+1», δηλαδή ταυτόχρονη επαναλειτουργία δημοτικών - γυμνασίων και σε δεύτερο χρόνο των λυκείων.

Όλα τα δεδομένα θα τεθούν επι τάπητος στην τηλεδιάσκεψη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την Πέμπτη. Δεν αποκλείονται οι σχετικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε δυο γύρους, ωστόσο καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Πώς θα ανοίξουν και αν θα αφορούν όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, αυτό θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις που θα υπάρχουν από την υπουργό με τους ειδικούς. Αυτό θα γίνει εντός της εβδομάδας και μετά θα έχουμε ανακοινώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Είναι σαφές πάντως ότι για την επανέναρξη των μαθημάτων ακόμη δεν καταγράφεται κοινή ρότα από πλευράς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ