ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρός σεισμός Κροατία: Συμπαράσταση εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ισχυρός σεισμός Κροατία: Συμπαράσταση εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME/ Δελτίο τύπου / POOL

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τη συμπαράστασή του στον λαό της Κροατίας μετά τον σημερινό ισχυρό σεισμό με ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

Παράλληλα, δηλώνει επίσης πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί να προσφέρει βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους της # Κροατίας που αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα του σημερινού σεισμού. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μας είναι έτοιμη να βοηθήσει», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η Κροατία έκανε αίτημα το βράδυ της Τρίτης να ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια πολιτικής προστασίας.

Η Ελλάδα ήδη πρώτη ανταποκρίθηκε και καθώς η Κροατία ζήτησε βοήθεια σε σκηνές και sleeping bag η χώρα μας απάντησε θετικά και ενημέρωσε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ότι μπορεί να βοηθήσει την Κροατία, σε όσα μέχρι στιγμής έχει ζητήσει.

Μετά από αυτό, μόλις η Κροατία ανάψει το «πράσινο φως» που σημαίνει και αποδοχή της βοήθειας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ετοιμάσει την αποστολή και να αποστείλει στην Κροατία όσα έχει ζητήσει.

Αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι αύριο το πρωί.

Τουλάχιστον πεντε νεκροί - Εικόνες χάους και καταστροφής

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών που έπληξε σήμερα την κεντρική χώρα και έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες.

Οι διασώστες ανέσυραν πολλούς ανθρώπους από τα κτήρια που κατέρρευσαν. Η πόλη Πέτρινια, που ήταν στο επίκεντρο του σεισμού, έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και, καθώς έπεσε η νύχτα, το κέντρο της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

Εικόνες χάους και καταστροφής στην κεντρική πλατεία, όπου πολλά κτήρια έχουν καταστραφεί εντελώς,στέγες έχουν καταρρεύσει και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με τούβλα και μπάζα.

Με μπουλντόζες, αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στην πόλη, ανακοίνωσε ότι οι αρχές πρόκειται να στείλουν κοντέινερ για να διαμείνουν προσωρινά οι κάτοικοι τα σπίτια των οποίων κρίνονται επισφαλή.

Ο δήμαρχος Ντάρινκο Ντούμποβιτς είπε στην τοπική τηλεόραση ότι ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών. Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν ήταν και ένας βρεφονηπιακός σταθμός που κατά τύχη ήταν άδειος τη στιγμή του σεισμού. «Η πόλη δεν είναι πια παρά ένας σωρός ερειπίων. Επικρατεί πανικός, όλοι θέλουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ