ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως στην παρούσα φάση δεν συζητείται η πιθανότητα να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης.

«Το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί, κι αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας θα το δούμε. Στην προηγούμενη φάση δεν ήταν εφικτό... Αν οι γιατροί μας πουν ‘ότι εκεί μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια’, θα το κάνουμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση ξεφύγαμε του τρίτου κύματος της πανδημίας και ανέφερε πως είμαστε στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Φινλανδία.

Τόνισε, ωστόσο, πως υπήρξε κόστος σε θανάτους αλλά και στην οικονομία.

«Αυτό που κερδίσαμε μπορεί να χαθεί σε δύο 24ωρα. Όποιος ξεθάρρεψε είναι μέσα σε θύελλα, επομένως πρέπει να κινηθούμε με εξαιρετικά προσεκτικά βήματα για να μην επιτρέψουμε στο τρίτο κύμα να πλήξει και την Ελλάδα όπως την υπόλοιπη Ευρώπη... Η πανδημία δεν έφυγε, είναι εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αγορές με ραντεβού

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπούν στο άμεσο μέλλον οι αγορές εντός καταστημάτων με ραντεβού, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πανδημία.

«Θα έχουμε συζήτηση με την επιτροπή τις επόμενες μέρες. Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι να μην έρθει στην Ελλάδα το τρίτο κύμα που είναι χειρότερο του δεύτερου. Θα ακολουθήσουμε στρατηγική πλήρους ελέγχου της πανδημίας» είπε, και συνέχισε:

«Αν πετύχουμε μεγάλη μείωση κρουσμάτων, θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία».
Όπως ανέφερε, η παράδοση εκτός, το click away, πήγε «πάρα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν».

«Για αυτό σταμάτησαν οι γκρίνιες» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

«Έχουμε σενάριο για το πώς θα μπορέσει να μετεξελιχθεί ο τρόπος των αγορών μας σε περίπτωση που η πανδημία έχει ηπιότερη φάση».

Ανακουφιστικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε νέα ανακουφιστικά μέτρα και εργαλεία που αναμένεται να έρθουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Θα σχεδιάσουμε στο ΥΠΑΝΕ χρηματοδοτικά εργαλεία ad hoc για τις περιοχές σε παρατεταμένη καραντίνα. Οι περιοχές που έχουν δεχθεί επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να τύχουν και επιπλέον μέτρων στήριξης όπως στη Δυτική Αττική και τη Δυτική Μακεδονία» δεσμεύθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα έκανε λόγο και για επιπλέον ανακουφιστικά μέτρα:

«Καθώς για το μέτρο των επιταγών υποτίθεται ότι η αγορά θα λειτουργούσε Δεκέμβριο, μπήκαμε Ιανουάριο και η αγορά ακόμα βρίσκεται σε καραντίνα».

«Δε θα αφήσουμε κανέναν να καταστραφεί για τα δάνειά του μέσα στην καραντίνα» διαβεβαίωσε, και συνέχισε:

«Όσοι μπορούν να είναι συνεπείς πρέπει να είναι».

«Μεγάλη μείωση σε φόρους και εισφορές»

«H κυβέρνηση του Μητσοτάκη, παρά την κρίση, ακολουθεί πιστά το προεκλογικό της πρόγραμμα. Από 1ης Ιανουαρίου έχουμε μεγάλη μείωση σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ως αντιπολίτευση το νόμο για στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την ελάφρυνση των εργαζομένων, ενώ ως κυβέρνηση έγδαρε όλο τον κόσμο με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές με το νόμο Κατρούγκαλου» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και συνέχισε:

«Από την κατάργηση την εισφοράς αλληλεγγύης έχουμε νέα αύξηση εισοδημάτων. Έχουμε αύξηση στα εισοδήματα των Ελλήνων εν μέσω αυτής της συμφοράς».

Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «κλείσαμε το 2020 με 100% εκτέλεση του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων), και του εθνικού σκέλους και του συγχρηματοδοτούμενου, είναι η πρώτη φόρα που το πετυχαίνει αυτό η Ελλάδα από την ένταξη της στην ΕΟΚ, ξοδέψαμε σε απόλυτο αριθμό το μεγαλύτερο ποσό 10,6 δισ. ευρώ που μπήκαν στην οικονομία μέσω του ΥΠΑΝΕ, κλείσαμε τα στόματα των θεσμών που λέγανε ότι ‘δεν μπορείτε να ξοδέψετε τα λεφτά που έχετε’».

Σχολιάζοντας τα σενάρια ανασχηματισμού που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «κάποτε γίνεται ανασχηματισμός, πάντα γίνεται κάποιος ανασχηματισμός».

Όπως είπε, όμως, «του είναι αδιάφορο» και πρόκειται για κάτι που δεν συζητά με τον πρωθυπουργό.

«Δεν είναι δική μου δουλειά» σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ