ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες, αυστηρά μέτρα και χωρίς ρίψη σταυρού

Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες, αυστηρά μέτρα και χωρίς ρίψη σταυρού
© Intime p.a.

Με δυο κινήσεις καλής θέλησης φαίνεται πως αποφεύχθηκε η ρήξη κυβέρνησης και εκκλησίας. Μια σιωπηρή «ανακωχή», όπως χαρακτηριζόταν, και όχι μια συμφωνία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρά την αδυναμία εξεύρεσης σημείου σύγκλισης τόσο στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό με την φερόμενη απάντηση του στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανάκληση της απόφασης να είναι: «Πρόεδρε οι συνοδικές αποφάσεις δεν παίρνονται» όσο και κατά τη διάρκεια των εργωδών προσπαθειών που κατεβλήθησαν παρασκηνιακά, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αποκωδικοποίηση του τελευταίου μηνύματος του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τους ιεράρχες, στο οποίο αναφέρει ότι δεν θα κάνει χρήση της εξουσιοδότησης της Ιεράς Συνόδου να τελέσει όπως αρχικά είχε αποφασιστεί μόνος του τον αγιασμό των υδάτων σε θαλάσσια περιοχή εντός των ορίων της Αρχιεπισκοπής.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η οδηγία για τη διεξαγωγή των ιερών ακολουθιών σε σύντομο χρόνο, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως στις 08.30 το πρωί.

Ο κ. Ιερώνυμος, πάντως, φρόντιζε στο με το ίδιο μήνυμα να ρίξει το «γάντι» στην κυβέρνηση αναφερόμενος στην ανάγκη για συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, παρά τη δυσαρέσκεια, τόσο δημόσια αλλά και ανεπίσημα, επέλεγε χαμηλούς τόνους, αντιπαραβάλλοντας το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Ταυτόχρονα το κυβερνητικό βήμα καλής θέλησης φαίνεται πως θα είναι η σιωπηρή ανοχή στην επιλογή της Ιεράς Συνόδου να λειτουργήσουν κανονικά οι εκκλησίες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ρητές διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά χείλη αναφορικά με τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες θα είναι αναπτυγμένες στις διάφορες περιοχές για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Στο ξημέρωμα όμως της σημαντικής γιορτής για την ορθοδοξία, η ιεραρχία μετά τις αντιδράσεις στην αιφνιδιαστική απόφαση για κλείσιμο των ναών καλείται να ανταπεξέλθει στο μείζον ζητούμενο παραμένει η διατήρηση του ελέγχου των υγειονομικών περιορισμών.

Η οδηγία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας θεωρείται ουσιαστική, όμως δεν καταλαγιάζει την έντονη ανησυχία.

Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές στις επιπτώσεις που θα έχουν φαινόμενα συγχρωτισμού με την υπενθύμιση και του παραδείγματος άλλων εορτασμών, τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει να επαναληφθούν, και της ευθύνης της εκκλησίας για την προστασία των πιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ