ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το «μανιφέστο της ομπρέλας», ο Τσίπρας και οι… παρενέργειες του εμβολίου

ΣΥΡΙΖΑ: Το «μανιφέστο της ομπρέλας», ο Τσίπρας και οι… παρενέργειες του εμβολίου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχει γράψει το CNN Greece, ένα νέος εσωκομματικός χάρτης έχει προκύψει μετά τις ανακατατάξεις του τελευταίου διαστήματος.

Μετά τη διάσπαση των «προεδρικών» το νέο γεγονός στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κείμενο που παρέδωσε σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιου του ΣΥΡΙΖΑ η «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για ένα κείμενο-«μανιφέστο» 8.533 λέξεων το οποίο από τους συντάκτες του περιγράφεται «ως συμβολή αφενός στη συλλογική προσπάθεια για τη συγκρότηση του προγράμματος και του πολιτικού σχεδίου του κόμματος και αφετέρου στον προσυνεδριακό διάλογο που εξελίσσεται και ενόψει των νομαρχιακών συνδιασκέψεων».

Το «μανιφέστο της ομπρέλας» έχει γραφτεί με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε να μη δώσει λαβή σε δημοσιεύματα περί «εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ» κτλ.

Επί της ουσίας, δεν πρόκειται σε για κίνηση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά για έκφραση ήπιας διαφωνίας με στοιχεία της πολιτικής γραμμής τους κόμματος, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το ύφος τους.

Ποιοι υπογράφουν

Η «είδηση του κειμένου» είναι το ποιοι υπογράφουν.

Πρόκειται για τα μέλη του Παλιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Ράνια Σβίγγου, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στη συγγραφή του συνέβαλαν μέλη της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Kώστας Αθανασίου, Άγγελος Γκόγκογλου, Πέτρος Καλκανδής, Ερμίνα Κυπριανίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μπασκόζος, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κώστας Πουλάκης, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος.

Βλέπουμε λοιπόν να προστίθενται στην «ομπρέλα» ιστορικά στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Πουλάκης. Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι ορισμένοι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν πείσει τον ιστορικό κομματικό μηχανισμό. Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά οι κύριοι Παπαδημούλης και Πουλάκης στις εσωκομματικές διεργασίες παραδοσιακά τοποθετούνταν απέναντι από τους 53+, οι οποίοι αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της ομπρέλας.

Τα σημεία του κειμένου

Ορισμένα σημεία κριτικής του κειμένου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σταχυολογούμε:

-Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι κάποιο φετίχ, αλλά ταυτοτικό στοιχείο ενός κόμματος της Αριστεράς. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς την υπεροχή των συλλογικών δημοκρατικών κομματικών λειτουργιών και της δημιουργικής κουλτούρας διαλόγου, αντί του «κυνηγιού μαγισσών», της δαιμονοποίησης της όποιας άλλης άποψης και της εκφώνησης προσωπικών ηγετικών θέσεων και παρεμβάσεων.

-Κρίσιμο θέμα που δεν έχει απαντηθεί επαρκώς είναι το «πολιτικό ύφος» της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: πρέπει να είναι κανόνας η αυστηρή προσήλωση, σε αντιπαράθεση και με το παλαιό πολιτικό σύστημα, στα ζητήματα ύφους και ήθους τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της μελλοντικής διακυβέρνησης. Μια ανομολόγητη, επιφανειακή και πολωτική ρητορική που υπακούει στην επικοινωνία ως προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε θέματα που δεν είναι κρίσιμα για την κοινωνία και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, δεν διαμορφώνει εναλλακτικό σχέδιο για διακυβέρνηση.

-Αντίθετα, η τεκμηριωμένη, μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση δημιουργεί ρωγμές και αποδομεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και καταρρίπτει πειστικά τη θεωρία «των δύο άκρων» με τα οποία πορεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς διεισδύει και βρίσκει αποδοχή σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια.

-Πρέπει να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αρθεί το τοξικό κλίμα, που σε έναν βαθμό διχάζει τις προσυνεδριακές συζητήσεις με πλαστά διλήμματα, όπως π.χ. «ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν τη διεύρυνση», «ποιοι υπονομεύουν τον πρόεδρο», «αν γίνεται αμήχανη και ασθενική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη», «το κόμμα του 3% σε αντιπαράθεση με εκείνο του 33%». Να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνευθύνης. Προϋπόθεση είναι η συλλογική λειτουργία του κόμματος, η καταπολέμηση των προσωπικών στρατηγικών και των ιδιοτελών συμπεριφορών, η αναζωογόνηση των ΟΜ και η απόδοση ουσιαστικού ρόλου στα μέλη του κόμματος.

Η αντίδραση Τσίπρα

Χτες ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα για το κείμενο οι Δ. Βίτσας, Ε. Καλαμαρά, Δ. Παπαδημούλης, Π. Σκουρλέτης και Ε. Τσακαλώτος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το κείμενο συμβολής ενόψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, θα συμβάλλει στον προγραμματικό διάλογο και αναμένει ανάλογες παρεμβάσεις και από άλλες πλευρές του κόμματος.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε αστειευόμενος προς τους συνομιλητές του ότι η εξέλιξη αυτή τον διευκολύνει ιδιαίτερα, καθώς με τους περισσότερους εξ αυτών έχει μακρά συνεργασία τόσο στο κόμμα όσο και στη κυβέρνηση και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη χρονοτριβή για να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο.

Η συζήτηση έγινε σε τόσο φιλικό κλίμα που ορισμένοι έκαναν λόγο για τις… ευεργετικές παρενέργειες του εμβολίου. Στη πραγματικότητα, είναι η προοπτική των πρόωρων εκλογών που αναγκάζει όλες τις πλευρές να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να συσπειρωθούν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ