ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβόλιο - Τσίπρας προς ΕΕ: Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να διαχειριστούν τις πατέντες

Εμβόλιο - Τσίπρας προς ΕΕ: Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να διαχειριστούν τις πατέντες
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να διαχειρίζεται κάθε κράτος-μέλος τις πατέντες με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει επαρκής παραγωγή εμβολίων κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αν αυτή η πρωτοβουλία «που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός».

Ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει αμέσως, έστω και τώρα, σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της κατάστασης και να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπιση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος παράλληλα κατέθεσε και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ότι καταθέτει με αίσθημα ευθύνης αυτή την πρόταση προς τον πρωθυπουργό «περιμένοντας έστω την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας».

«Ειδάλλως», τόνισε, «είναι προφανές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».

«Ανησυχώ για την εξέλιξη της πανδημίας»

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, που απορρέει από την αδυναμία και την ανεπάρκεια δημιουργίας ικανού σχεδίου αντιμετώπισης της έκρηξης του κορωνοϊού, εξέφρασε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη όλων μας είναι να καταθέτουμε προτάσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας παράλληλα πως τον ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός των νεκρών –ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που ήταν και πιο οξύ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργία των θεσμών, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη για λογοδοσία της εξουσίας –παράμετροι που δεν πρέπει να υποτιμώνται με πρόσχημα την κατάσταση υγειονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

Με τη σειρά της, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι η πανδημία είναι μια πρόκληση για όλους τους Έλληνες.

Μίλησε δε για «μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας» παρά τις διάφορες πολιτικές θέσεις, καθώς προέχει η προστασία των πολιτών.

Ζήτησε επίσης από τον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για άλλα θέματα, όπως αυτό της Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ