ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το lockdown συνεχίζεται - Το λιανεμπόριο ασφυκτιά

Κορωνοϊός: Το lockdown συνεχίζεται - Το λιανεμπόριο ασφυκτιά
ΙΝΤΙΜΕ

«Η ιστορία με τον κορωνοϊό θα τραβήξει, παρά τους εμβολιασμούς και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα».

Αυτά τα λόγια της Βάνας Παπαευαγγέλου, καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, συνοψίζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Παρά τη σχετική βελτίωση των δεικτών, είναι μακρά η ανηφόρα που έχουμε μπροστά μας.

Όπως είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, «στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ωστόσο, τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας».

Σήμερα καταγράφηκαν 721 διασωληνωμένοι, 386 διασωληνωμένοι και 49 θάνατοι.

Συνέχιση του lockdown

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί αρκετά για να ανοίξει η αγορά, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου. Επομένως, βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια παραμένουν κλειστά, ενώ δεν θα μπορούμε να ψωνίσουμε με click away.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενο διάστημα είναι το άνοιγμα των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από τη Δευτέρα. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα ανοίξει σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων περιοχών».

Η αγορά ασφυκτιά

Η συνέχιση του lockdown στο λιανεμπόριο οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους επαγγελματίες του κλάδου. Για πολλές επιχειρήσεις τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικοί οι πολύ υψηλοί τόνοι της ανακοίνωσης του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος γενικά αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.»

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προσθέτει ότι:

«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος».

Οι εκπτώσεις και τα λουκέτα

Για τους εμπόρους το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι οι εκπτώσεις. Αν τις χάσουν, τότε η οικονομική καταστροφή δεν θα μπορέσει να διορθωθεί. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας προειδοποιεί:

«Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων.»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, είπε στο CNN Greece:

«Οι επαγγελματίες έχασαν την περίοδο των γιορτών. Αν χάσουν και την περίοδο των εκπτώσεων, τότε η χιονοστιβάδα των λουκέτων θα είναι πολύ υψηλότερη.»

Τα περιθώρια είναι λοιπόν στενά για τον εμπορικό κόσμο, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ