ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: «Καμπανάκι» για την αύξηση νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων στην Αττική

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: «Καμπανάκι» για την αύξηση νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων στην Αττική
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Τα κρούσματα κορωνοϊού των εορτών αναμένουν οι επιστήμονες και ανησυχεί ιδιαίτερα η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη και κυρίως η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35 ετών, που οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα κατά την διάρκεια των εορτών, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Μάθαμε καλά ότι αν δεν προσέξουμε πολύ, ιδιαίτερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, ο αόρατος αυτός εχθρός θα μεταδοθεί μέσω της οικογένειας μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες σε εκείνους που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης», ανέφερε.

Όπως είπε, από την παρακολούθηση των σκληρών δεκτών-νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρείται μια μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί όμως ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική, που υπολογίζεται στο 20 με 25% από τις 25 Δεκεμβρίου έως σήμερα.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής και «δυστυχώς προβλέπεται μια περαιτέρω αύξηση που συνήθως έπεται 7 με 10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες covid».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά την διάρκεια των εορτών».

«Είναι σαφές ότι αν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση το λεγόμενο τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα υψηλή, αφού υπολογίζεται ότι έχουμε σχεδόν λίγο λιγότερα από 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή στο 60% στην επικράτεια και 70% στην Β. Ελλάδα, γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για αξιοσημείωτη σταθερή αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, κυρίως στην Δυτική, Ανατολική Αττική και Κεντρικό Τομέα Αθηνών, καθώς και για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τα συνολικά δεδομένα παρατηρείται μια σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, η Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζει πολύ καλή εικόνα με χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και χαμηλό δείκτη θετικότητας. Η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου που είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το μεγάλο στοίχημα, υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Άνοιγμα σχολείων

Γνωρίζουμε, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ότι η ιστορία αυτή θα τραβήξει και παρόλο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα και «είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας».

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας».

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά οριζόντια σε όλη τη χώρα και στις κόκκινες περιοχές, όπου εφαρμόζεται αυστηρή καραντίνα, μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνώμων. Η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Δεδομένα από την ιχνηλάτηση έδειξαν ότι ακόμα και όταν τα σχολεία ήταν κλειστά , κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδί, η οποία μάλιστα ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε παρατηρηθεί όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά, επιβεβαιώνοντας ότι το ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο μέλλον, εφόσον, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν εισηγηθήκαμε το άνοιγμα σε αυτή τη φάση επειδή ανησυχούμε για τις όποιες επιπτώσεις θα έχει τυχόν υπερμετάδοση στην διάρκεια των εορτών. Οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές , πάμε βήμα-βήμα, ιδιαίτερα εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Τις τελευταίες 10 ημέρες η αποσυμφόρηση στο ΕΣΥ έχει επιβραδυνθεί

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να εμφανίζει σταδιακή υποχώρηση. Ωστόσο τις τελευταίες 10 ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί.

Ενδεικτικά ανέφερε μείωση 40% σε σχέση με αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανά ημέρα έχουν υποχωρήσει κατά 60%. Ωστόσο, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και πιθανώς μια πολύ ήπια αυξητική τάση την τελευταία εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη αντιθέτως δείχνει ότι διατηρεί τον ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10 με 15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα. Το επόμενο χρονικό διάστημα έχει πολλά χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ