ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλίες Κομισιόν μετά τις «κρυφές» επαφές ευρωπαϊκών χωρών για προμήθεια εμβολίων

Πρωτοβουλίες Κομισιόν μετά τις «κρυφές» επαφές ευρωπαϊκών χωρών για προμήθεια εμβολίων
AP Photo/Valentin Bianchi

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ με την οποία θα ζητείται ενημέρωση «με την απαραίτητη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολίων της ΕΕ» αναμένεται να στείλει η Επίτροπος Υγείας της Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου κατόπιν αιτήματος της Προέδρου της Κομισιόν όπως ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Ειδικότερα, ο Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι «η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει από την Επίτροπο Κυριακίδου να στείλει επιστολή σε όλους τους υπουργούς Υγείας ζητώντας τους να ενημερώσουν την Επιτροπή με την απαραίτητη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολίων της ΕΕ στο πλαίσιο των επαφών ή μη επαφών με φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες διαπραγματευόμαστε. Αυτή η επιστολή συντάσσεται και θα αποσταλεί όταν είναι έτοιμη».

To Σάββατο, την επιλογή της Γερμανίας να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και την στάση της Κομισιόν, η οποία φαίνεται να δείχνει ανοχή, κατακεραύνωσε σε δημοσίευσή της η ιστοσελίδα Politico.

«Η Γερμανία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια και παρόλα αυτά, η Κομισιόν αρνείται να καταλάβει ότι αυτό παραβαίνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει το Politico με τίτλο «Η Κομισιόν αφήνει τη Γερμανία να ξεφύγει παραβιάζοντας τους όρους αλληλεγγύης για το εμβόλιο».

Στην παραδοχή ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για την προμήθεια επιπλέον εμβολίων προέβη, εξάλλου, την Κυριακή ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης».

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή της ΕΕ για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο κ. Αναστασιάδης απαντά αρνητικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ