ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ - Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση δεν στηρίζει οικονομικά την κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ - Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση δεν στηρίζει οικονομικά την κοινωνία
INTIME NEWS

Την ανάγκη «πραγματικής στήριξης» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπογράμμισε την Τρίτη ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι χρειάζεται σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα για αποπληρωμή του ιδιωτικού χρέους σε πολλές δόσεις και διαγραφή ενός κομματιού του.

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδωσε στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ότι «το 2020 έκλεισε για τη χώρα μας με ύφεση που ξεπερνά το 10%».

«Με βάση στοιχεία της Eurostat για το τελευταίο εννεάμηνο, έχουμε την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους», είπε.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για χορήγηση του συνόλου του δώρου Χριστουγέννων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, βασισμένο στον κανονικό μισθό των εργαζομένων και όχι στα 534 ευρώ.

«Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και τη μείωση της ζήτησης», τόνισε.

Σχολίασε επίσης ότι ο η κυβέρνηση «κακοποιεί» τα στοιχεία, όπως όταν ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ότι έχουν δοθεί 24 δισ. για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ, όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, «με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι έχουν δοθεί μόλις 6,7 δισ. και, από αυτά, τα 3 δισ. είναι δάνεια».

Υπογράμμισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται πραγματική στήριξη και όχι δάνεια όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή που δίνει η κυβέρνηση», καθώς «αν αυτή τη στιγμή δε στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 40% δε θα ανοίξει μετά το lockdown». «Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεσα ένα σχέδιο ρύθμισης των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία που θα δίνει τη δυνατότητα για αποπληρωμή του χρέους σε πολλές δόσεις και διαγραφή ενός κομματιού του», τόνισε.

Αναφερθείς στις «καταγγελίες των τελευταίων ημερών» ότι «το 80% των θανάτων το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ», χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη «που έσπευσε να μεταθέσει την ευθύνη για αυτό στους γιατρούς». Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά στοιχεία και να μη μεταφέρει και σε αυτό το θέμα τις ευθύνες της αλλού, όπως είπε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι από τις αρχές Νοέμβρη έχουμε θρηνήσει πάνω από 4.600 απώλειες εξαιτίας της πανδημίας, ότι οι υγειονομικοί -ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- βρίσκονται στα όρια της φυσικής και ψυχολογικής κατάρρευσης, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «αντί για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, επιλέγει να μεταφέρει γιατρούς από την Αττική για να καλύψει τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία της Μακεδονίας».

Επίσης την κατηγόρησε ότι «συνεχίζει να μην προσφέρει δωρεάν μαζικά τεστ στους πολίτες μέσω συνταγογράφησης» και ότι «επιμένει εδώ και πολλούς μήνες να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας. Για τον εμβολιασμό ανέφερε ότι «το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για εμβολιασμό πάνω από 2 εκατ. πολιτών το μήνα έχει καταρρεύσει», σχολιάζοντας ότι «δε γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει χθες ότι θα έχουμε όσα εμβόλια χρειαστούμε κάποια στιγμή στο μέλλον, τη στιγμή που με τους ρυθμούς που γίνονται οι εμβολιασμοί, είναι αμφίβολο αν μέσα στο 2021 θα επιτύχουμε τη συλλογική ανοσία».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε συζήτηση με την άλλη πλευρά πρέπει να βασίζεται σε μια θετική ατζέντα αλλά και στην απειλή των κυρώσεων». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση, ότι «δεν έχτισε πάνω στην απόφαση που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 για επιβολή κυρώσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ