ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Η πρώτη σύγκρουση κορυφής για τον Covid-19 στο 2021

Βουλή: Η πρώτη σύγκρουση κορυφής για τον Covid-19 στο 2021
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το καμπανάκι για τον πρώτο γύρο της κοινοβουλευτικής μάχης για το 2021, σε επίπεδο κορυφής, χτυπάει στις 10:30 το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας

Η συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, πραγματοποιείται δύο μήνες μετά την τελευταία, όταν και πάλι με αίτημά του ο πρωθυπουργός αναλάμβανε την πρωτοβουλία να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και αποφασιζόταν η είσοδος της χώρας στο καθεστώς του lockdown, ο συναγερμός παραμένει ο ίδιος, όμως, όπως μεταδίδεται προς το CNN Greece, στο μωσαϊκό της πανδημίας, που θα αποτελέσει το φόντο και σε αυτήν τη σύγκρουση κορυφής, έχουν προστεθεί αρκετές ψηφίδες, με σημαντικότερη όλων το εμβόλιο. Στοιχείο που ήδη τροφοδοτεί την σκληρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει την ευκαιρία της συζήτησης, σαφώς για να ενημερώσει για την πορεία καθώς επίσης για τους στόχους της επιχείρησης «Ελευθερία», αλλά και για να στριμώξει κοινοβουλευτικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Άλλωστε για τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις αναφορικά με τις κυβερνητικές ενέργειες ενίσχυσης των εθνικών αποθεμάτων σε εμβόλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ρίξει την προειδοποιητική βολή προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας πρόταση όπως αυτή που άκουσα από τον κ. Τσίπρα, να πάρουμε, λέει, τις πατέντες και να παράγουμε τα εμβόλια στην Ελλάδα. Μα δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για να παρασκευάσουμε αυτά τα εμβόλια; Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα», είχε πει σε καυστικό τόνο ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του.

Επιπλέον σε υγειονομικό επίπεδο, υπάρχει η εικόνα συγκράτησης του φαινομένου, η οποία εμπλουτίζεται με σταθερό ρυθμό. Από την άλλη όμως όπως θα επισημανθεί, διατηρείται ο ενδεδειγμένος βαθμός ανησυχίας, με την αντίστοιχη προετοιμασία, για την εμφάνιση ενός τρίτου κύματος, που ήδη διατρέχει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης για την σημαντική αύξηση στην καταγραφή κρουσμάτων από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και μάλιστα σε διψήφιο αριθμό χωρών.

Σε κάθε περίπτωση η απόδοση των μέτρων και η διαρκής κριτική έναντι αυτών, είναι ένα από τα στοιχεία που θα αξιοποιηθεί, ενώ θα ζητηθούν πιεστικά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι προτάσεις του. Κάτι για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης είχε προϊδεάσει.

Εν αναμονή και των διαφαινόμενων ανακοινώσεων για το άνοιγμα της αγοράς, ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα επιχειρήματα για την έγκριση μιας τέτοιας εισήγησης των λοιμωξιολόγων, θα δώσει και το στίγμα των επόμενων βημάτων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων. Ειδικά εκείνων, όπως η εστίαση, που η επαναφορά τους στην κανονικότητα, προσδιορίζεται χρονικά αρκετά αργότερα. Αναμένεται δε με ενδιαφέρον η ενδεχόμενη αναφορά του, σε αυτήν την κατηγορία. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει ώστε τη συζήτηση να απασχολήσει, όπως διακριτά ανέφερε στην τελευταία συνέντευξή του: «τι θα γίνει από εδώ και στο εξής αλλά κυρίως τι θα γίνει στο μέλλον».

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει το ντιμπέιτ για τα εθνικά θέματα, ενόψει και του 61ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Σε αυτόν τον καμβά, θα φιλοτεχνήσει τις διπλωματικές ενέργειες που έχουν ξεδιπλωθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο και αποτελούν το περίβλημα της ελληνικής ασπίδας σε αυτήν την διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ