ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Πολύ πιθανό να υπάρξει νέο lockdown

Βορίδης: Πολύ πιθανό να υπάρξει νέο lockdown
Φωτογραφία αρχείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο lockdown σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση κρουσμάτων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε στον ΣΚΑΪ για προσεκτική διαδικασία ανοίγματος, που λαμβάνει υπ’ όψιν τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων.

«Πήραμε μέτρα έγκαιρα και έχουμε μείωση στην πίεση. Αλλού τα πήραν καθυστερημένα και έχουν αύξηση» τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στην απόφαση για lockdown.

Υπογράμμισε δε, πως η κυβέρνηση ακούει με προσοχή ειδικούς και επαγγελματικές τάξεις.

«Ανάμεσα σε δύο ακραίες τάσεις του απόλυτου καθολικού lockdown που θυμίζει το πρώτο, με τεράστιες επιπτώσεις, και στην άλλη του ’κάντε ό,τι θέλετε απλώς τηρήστε τα μετρά προστασίας’, εμείς προσπαθούμε κάθε φόρα να εφαρμόζουμε ένα μείγμα μέτρων» εξήγησε.

Και συνέχισε:

«Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση, κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων».

Ο Μάκης Βορίδης έστρεψε τα… πυρά του και κατά του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας πως από την πρώτη ημέρα είναι η αντιπολίτευση του επί δύο.

«Δίνουμε 300 εκατ. ευρώ, ‘δώστε 600 εκατ. ευρώ’, προσλαμβάνουμε 7.000 ‘προσλάβετε 14.000’ δίνουμε 1 δισεκ. στο ΕΣΥ ‘δώστε 2 δισεκ’» δήλωσε ο ίδιος.

Για το νέο εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ

Αναφερόμενος στον νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών είπε:

«Είμαστε αρκετά έτοιμοι να φέρουμε προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο εντός Φεβρουαρίου. Πρέπει να επαναφέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι συναλλαγές τις οποίες σήμερα οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, στις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας πως μπορεί να εμφιλοχωρούν και πρακτικές που πρέπει να είναι απολύτως απευκταίες».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θα μπει πλαφόν, ωστόσο δεν διευκρίνισε το ποσοστό.

Ψήφος αποδήμων

Ερωτηθείς για το ζήτημα των εκλογών, ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως ο μηχανισμός είναι πάντα σε ετοιμότητα «υπό μια έννοια, δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό, αυτό που μας ενδιαφέρει από πλευράς εκλογών είναι η εκτέλεση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή για την ψήφο των αποδήμων».

Όπως εξήγησε, υπάρχει μια σειρά από κρίσιμες εκτελεστικές ενέργειες, όπως να λειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των αποδήμων για να ψηφίσουν, να γίνει ενημερωτική εκστρατεία, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να ψηφίσουν και μετά να εξεταστούν πόσα θα είναι τα εκλογικά τμήματα και να δημιουργηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ