ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν έχετε λευκή επιταγή»: Συζήτηση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητά η Γεννηματά

«Δεν έχετε λευκή επιταγή»: Συζήτηση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητά η Γεννηματά
ΙΝΤΙΜΕ

Έλλειμμα σχεδιασμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης και ανάσχεσης της ύφεσης και των συνεπειών της πανδημίας καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά και ζήτησε να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το θέμα του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα ξεπερνά την κυβερνητική σας θητεία. Δεν έχετε λευκή επιταγή να τα διαχειριστείτε όπως εσείς κρίνετε. Αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της κυβέρνησης σας. Δεν θα σας επιτρέψουμε να προχωρήσετε εν κρυπτώ», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματός της, εκφράζοντας φόβους για «πάρτι συμφερόντων» στη διαχείριση των πόρων.

Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση ότι πορεύεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας και σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια νέα αλλαγή με πρωταγωνιστή το ΚΙΝΑΛ που θα εγγυηθεί μια νέα κοινωνική συμφωνία, ώστε κανένα ευρώ να μην μένει χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική αποδοτικότητα.

«Αλλάξτε ρότα τώρα», είπε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που ελήφθησαν. «Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές που ακολουθεί η κυβέρνηση σας. Με τις ιδεοληψίες και τις πελατειακές σας πρακτικές, παρά τα 9,8 δις ευρώ που δώσατε, το ΤΕΠΙΧ-ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας , η κρίση έχει μεγάλη ένταση και παίρνει επικίνδυνες και απειλητικές διαστάσεις», είπε και σημείωσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις, αλλά κατεδαφίσεις.

«Οι πολιτικές σας βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες. Που απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική, καθώς η κυβέρνηση οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Στην ομιλία της υποστήριξε ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι μια νέα αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για ανάπτυξη με κοινωνική προστασία και για οικονομία που διασφαλίζει την εργασία. «Προτεραιότητά μας είναι επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή και στρατηγικός μας στόχος η πλήρης απασχόληση».

Αναφερόμενη στο άνοιγμα της οικονομίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρότασή του ΚΙΝΑΛ για άνοιγμα με προσοχή, με συνέπεια να καταστρέφονται περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο.

«Γιατί να είναι κλειστή η Ρόδος που δεν έχει πρόβλημα; Γιατί πρέπει να καταδικάζονται και αυτές οι περιοχές; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με τις επιλογές σας το κόστος της πανδημίας μεγαλώνει;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε σειρά προτάσεων, μεταξύ αυτών, νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος του 2020, ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, κούρεμα οφειλών σε συνεπείς δανειολήπτες αλλά και τη σύσταση Bad Bank για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

«Έχουμε καταθέσει πρόταση από το 2015. Τότε όλοι μας είπαν λαϊκιστές. Τώρα το προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδας. Κάντε κάτι», είπε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ