ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Θετικός ο Τσαβούσογλου για την επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Μεταναστευτικό: Θετικός ο Τσαβούσογλου για την επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία
Να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ επιχείρησε στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου EPA/STEPHANIE LECOCQ POOL EPA

Θέμα επιστροφής 1.450 μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχει τελεσιδικήσει και έχουν απορριφθεί, έθεσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θετική ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς, με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χτες Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως είχε εποικοδομητικές συνομιλίες, τονίζοντας πως έφτασε η στιγμή για να γίνουν θετικά βήματα στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

«Καλωσόρισα σήμερα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες για τις ευκαιρίες και προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Η μετανάστευση, η ασφάλεια, οι διαπροσωπικές επαφές και η συνεργασία στο πρόγραμμα της ΕΕ, ErasmusPlus, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανανεωμένης ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας. Ώρα για θετικά βήματα» ανέφερε τόνισε σε tweet του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, το κεντρικό συμπέρασμα της συνάντησης είναι ότι όσο πλησιάζει η κρίσιμη στιγμή της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, είναι επιτακτική ανάγκη να χτιστεί μια ευρωτουρκική σχέση σε βάσεις θετικής συνεννόησης και χωρίς διχαστικές δηλώσεις που να αναιρούν τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Μαργαρίτη Σχοινά, ως κεντρικό ομιλητή, στο Φόρουμ της Αττάλειας, τον Ιούνιο.

Συνάντηση με Μπορέλ

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε περίπλοκη χρονιά για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις το 2020.

Στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπορέλ ανέφερε: «Πρόσφατα, έχουμε δει και από τα δύο μέρη (ΕΕ-Τουρκία) μια βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και ορισμένα σημαντικά βήματα. Και αυτή η συνάντηση σήμερα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ενός αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος, της ανάπτυξης της συνεργασίας και της αμοιβαίας σχέσης μας και των κρίσιμων κοινών αξιών».

Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ανακοίνωση της επανάληψης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες».

Σημαντικό βήμα είναι και οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανέφερε ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να δει «μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του χαρακτήρισε «προβληματική» χρονιά το 2020 «σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, οι επιπτώσεις της οποίας αποτυπώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου και στα Συμπεράσματά του» (σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση).

«Είναι πολύ σημαντική η δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και μίας θετικής ατζέντας, αλλά προκειμένου να είναι βιώσιμη αυτή η ατζέντα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές» ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν, ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «θα συζητήσουμε για τη Δήλωση για το μεταναστευτικό ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας την ανανέωση έχουμε ήδη προτείνει από πλευράς μας και θα επιχειρήσουμε να αποσαφηνίσουμε τις λεπτομέρειες μίας τέτοιας συναίνεσης ή μίας Δήλωσης» και συμπλήρωσε ότι θα συζητηθεί το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ