ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ικανοποίηση για δύο αποφάσεις υψηλού συμβολισμού του Μπάιντεν

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ικανοποίηση για δύο αποφάσεις υψηλού συμβολισμού του Μπάιντεν
O Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί το 2011, ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι. Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει την ικανοποίησή του για δύο υψηλού συμβολισμού αποφάσεις που έλαβε αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Οι δύο αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν, που προκάλεσαν τη θετική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αφορούν στην άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς 13 ισλαμικές χώρες και την επιστροφής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική ανακοίνωση από το Φανάρι δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τουρκική γλώσσα, δεδομένου ότι η πρώτη εκ των δύο αποφάσεων του κ. Μπάιντεν φέρει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία, της οποίας η πλειονότητα του πληθυσμού ασπάζεται το Ισλάμ και το Φανάρι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τον διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ χριστιανικού και ισλαμικού κόσμου.

Αναλυτικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαιρετίζει τις αποφάσεις του αμερικανού νέου προέδρου:

«1. Να άρει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει εγκαινιάσει επίσημο ακαδημαϊκό διάλογο με το Ισλάμ και έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα περί τα 15 κοινά συνέδρια, στα οποία συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν όλη την ανθρωπότητα και τα οποία αποβλέπουν στην καλύτερη γνωριμία και τον αλληλοσεβασμό των δύο μονοθεϊστικών θρησκειών, καθώς και στην εδραίωση της ειρήνης και της αλληλεγγύης στον κόσμο.

Μέσα στο πλαίσιο του διαθρησκειακού αυτού διαλόγου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στα 30 χρόνια της πατριαρχίας του, έχει επισκεφθεί επίσημα πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπως π.χ. το Ιράν, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Λιβύη, την Αίγυπτο, το Μαρόκο κ.ά., και έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις και σταθερή επικοινωνία με θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ και με προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου.

Ταυτοχρόνως, έχει συγκαλέσει συναντήσεις κορυφής με εκπροσώπους των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών στην Πόλη, στις Βρυξέλλες κ.α. Είναι, άλλωστε, διεθνώς γνωστές οι Διακηρύξεις του Βοσπόρου (1994, 2005) και των Βρυξελλών (2001).

Και,

2. Να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Είναι γνωστές οι αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για να εμπνεύσει σεβασμό και αγάπη για τον πλανήτη γη - τον κοινό μας "οίκο". Ο Παναγιώτατος έχει συγκαλέσει μέχρι τώρα εννέα μεγάλα διεθνή, διεπιστημονικά και διαθρησκειακά οικολογικά συμπόσια εν πλω, μικρότερα σχετικά σεμινάρια στη Χάλκη, ενώ τα τελευταία χρόνια συγκαλεί τα θεματικά συνέδρια "Halki Summit", το τέταρτο των οποίων αρχίζει τις εργασίες του διαδικτυακά την προσεχή Τρίτη, 26 Ιανουαρίου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει συμμετάσχει σε πολλές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου, έχει εκφωνήσει σειρά ομιλιών για οικολογικά ζητήματα και έχει δημοσιεύσει πολλά ανάλογα κείμενα. Για την συμβολή του αυτή στην προστασία της Δημιουργίας έχει χαρακτηριστεί ως "ο πράσινος Πατριάρχης".

Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έλαβε μέρος σε διάφορες φάσεις της προετοιμασίας της, συνόδευσε μάλιστα, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Hollande, κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους του, σε σχετικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε επανειλημμένα την αντίθεσή του στην στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο και αργότερα, στην απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Συμφωνία των Παρισίων. Ήταν επόμενο, λοιπόν, να χαιρετίζει τώρα και να εξαίρει με ενθουσιασμό την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να επανενταχθεί η χώρα του στην κοινή παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Μπάιντεν: «Να είστε καλά, χρειαζόμαστε την ηγεσία σας»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν απέστειλε προ ημερών απαντητική επιστολή -σε ιδιαίτερα θερμό ύφος- στη συγχαρητήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για το συγχαρητήριο γράμμα του κ.κ. Βαρθολομαίου αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του.

Σε ιδιόχειρο υστερόγραφό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Να είστε καλά. Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας».

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Μπάιντεν ανέφερε:

«Παναγιώτατε,

»Ευχαριστώ για τους ευγενείς λόγους και τις καλές ευχές σας. Λυπούμαι διότι δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς.

»Είναι μεγάλη μου τιμή να έχω εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αντιλαμβάνομαι ακριβώς πόσο πολλή εργασία βρίσκεται ενώπιον μας. Η εκλεγμένη Αντιπρόεδρος Harris και εγώ θα αναλάβουμε καθήκοντα σε μία περίοδο μεγάλων παγκοσμίων προκλήσεων - από τον κορωνοϊό έως την κλιματική αλλαγή - οι οποίες υπερβαίνουν σύνορα και απαιτούν διεθνή συνεργασία. Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας κατά τη δύσκολη αυτή στιγμή".

»Σας ευχαριστώ και πάλι, Παναγιώτατε. Προσβλέπω σε μελλοντικό διάλογο.
Ειλικρινώς, Τζο»

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός νεοεκλεγείς Πρόεδρος είχε επισκεφθεί το 2011, ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2009, ο Πατριάρχης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με αφορμή διεθνούς εν πλω περιβαλλοντικού συνεδρίου στον ποταμό Μισισιπή, που διοργάνωσε το πρωτόθρονο Πατριαρχείο είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον τότε πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, και στη συνέχεια με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσημη κατοικία του στο Number One Observatory Circle, όπου παρακάθησε σε επίσημο δείπνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ