ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης: Πάνω από 16.000 εμβολιασμοί την ημέρα - Σε εξέλιξη το πλάνο εμβολιασμού των νησιών

Κοντοζαμάνης: Πάνω από 16.000 εμβολιασμοί την ημέρα - Σε εξέλιξη το πλάνο εμβολιασμού των νησιών
INTIME

Ξεπερνούν τους 16.000 οι εμβολιασμοί που γίνονται ημερησίως ενώ μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 174.000 πολίτες με την παραγωγή του εμβολίου του Pfizer να εξομαλύνεται.

Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ανεβαίνει στον σχετικό πίνακα των χωρών. «Η πρόοδος εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», είπε και πρόσθεσε ότι η παραγωγή του εμβολίου του Pfizer εξομαλύνεται και το σύνολο του τριμήνου παραμένει.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη η κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό, κρατώντας τη δεύτερη δόση για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη. «Άλλα κράτη επιταχύνουν και δεν κρατούν τη δεύτερη δόση. Εμείς, δεν το κάνουμε, για να μην έχουμε πρόβλημα σε περίπτωση μη παράδοσης εμβολίων», ανέφερε. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι η έκτη δόση προβλέπεται στο φύλλο οδηγιών κι ότι η Ελλάδα πληρώνει δόσεις κι όχι φυαλίδια.

Λίγο νωρίτερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους εμβολιασμούς στα νησιά, παραδέχθηκε πως υπήρξαν αρρυθμίες τις πρώτες ημέρες –«υπήρξαν κάποια ζητήματα στην πλατφόρμα», όπως είπε, διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι θα εμβολιαστούν στα νησιά τους οι κάτοικοι κάθε νησιού. «Το πλάνο εμβολιασμού των νησιωτικών περιοχών βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι περίπλοκο λόγω των γεωγραφικών ιδιομορφιών των νησιών και υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», ανέφερε και ζήτησε να μην εκμηδενίζει η αντιπολίτευση την προσπάθεια που καταβάλλεται.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, δεσμεύθηκε για άμεση επίλυση των ανεξόφλητων εφημεριών σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). «Αναγνωρίζουμε τη δαπάνη, και είμαστε σε διαδικασία διευθέτησης του ζητήματος. Έχει καταβληθεί ένα μέρος της οφειλής, το 20%, και το υπόλοιπο 80% είμαστε σε διαδικασία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα», είπε και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αυτή θα γίνει άμεσα.

Η συνολική οφειλή ανέρχεται σε 542.000 ευρώ. Για την κάλυψη εφημεριών, τα συνολικά οφειλόμενα τα ποσά ήταν 623.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει δοθεί στους δικαιούχους ένα μέρος του ποσού, ύψους 124.000 ευρώ, ενώ το ποσό προς εξόφληση που εκκρεμεί ανέρχεται σε περίπου 498.000. Επιπλέον, παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή των εφημεριών Ιουλίου 2017 ποσού 43.000 ευρώ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ