ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για την απαγόρευση των συναθροίσεων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

Αντιδράσεις για την απαγόρευση των συναθροίσεων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου
ΙΝΤΙΜΕ

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικές πρακτικές και έκαναν λόγο για απόφαση που θα γίνει κουρελόχαρτο.

«Αντιδημοκρατική μεθόδευση» κατήγγειλε ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων για αυτή τη μεθοδολογία.

«Είναι μια ξεξκάθαρη μεθόδευση που μόνο στόχο έχει τον περιορισμό της λειτουργίας της δημοκρατίας», είπε, ενώ τους τόνους ανέβασε περισσότερο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε πως τα προγραμματισμένα για τις 28 Ιανουαρίου συλλαλητήρια θα γίνουν κανονικά. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση που «σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες».

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο Γιώργος Λογιάδης ισχυρίστηκε ότι «η απόφαση μου θυμίζει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και είναι ντροπή».

«Δεν πρόκειται για θέμα δημοκρατίας αλλά για θέμα δημόσιας υγείας», αντέτεινε η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία – Ελένη Σούκουλη Βιτάλη.

Οικονόμου: «Άνοιγμα» και όχι επιπλέον περιορισμός

«Άνοιγμα» και όχι επιπλέον περιορισμό, χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα και με την οποία απαγορεύονται για μια εβδομάδα «όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Οικονόμου, επανέλαβε τις διευκρινήσεις της αστυνομίας ότι η απαγόρευση δεν ελήφθη με αφορμή τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και ειδικότερα με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, ούτε για την προσέλευση των πολιτών στην αγορά.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, από τον περασμένο Μάιο ίσχυαν απαγορεύσεις για λόγους σοβαρών λόγων δημόσιας υγείας και για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού covid-19, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν στην αναστολή ή τον περιορισμό στα εννιά ή 50 άτομα, (αναλόγως της κατάστασης) των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων όπως προβλέπονται στο άρθρο 11 του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι στα ΦΕΚ για την εφαρμογή του δεύτερου lockdown τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και στο τελευταίο της 23-1-2021, σχετικά με τις συναθροίσεις, αναφέρεται:

«Αναστέλλονται συναθροίσεις/δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α' 131)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ