ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νομοσχέδιο με νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα υπάρχει παράταση της «κάλυψης» ενοικίου, ρυθμίσεις για τις επιταγές και νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τις προωθούμενες διατάξεις:

  • Απαλλάσσεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περι αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ή πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του. Το ανωτέρω ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Καταβάλλεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 δεν εισπράττουν μίσθωμα ποσό επι του συνολικού μισθώματος του μήνα αυτού ίσο με το 80% κι με το 60% αντίστοιχα
  • Αναστέλλονται από την δημοσίευση του υπο ψήφιση σχεδίου νόμου και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου οι προθεσμίες λήξης εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από τις αναφερόμενες επιχειρήσεις, αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επι έκαστου αξιόγραφου.
  • Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται εως και την 31η Μαίου 2021 η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) οι οποιες οφειλές λήγουν ή έληξαν από 1.1.2021 εως 31.1.2021 καθώς και οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ βάσει εμπρόθεσμης υποβολής με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31.1.2021 και την 28.2.2021 για τους οριζόμενους κομιστές αξιόγραφων
  • Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του covid19 με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών υπο τις ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις. Ορίζεται αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιζόμενο της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης.
  • Χορηγείται κρατική οικονομική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Aegean Airlines» με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης για την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς. Ως βασικής προϋπόθεση τίθεται η Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ με πιστοποίηση πλήρους καταβολής του.
  • Το ελληνικό δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών με τιμή άσκησης δικαιώματος ίσης με την τιμή διάθεσης των νεών μετοχών της εταιρίας κατά ΑΜΚ που θα διεξαχθεί. Οι τίτλοι θα μπορούν να ασκηθούν μεταξύ 2-5 ετών από την καταβολή της ενίσχυσης και θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας
  • Απαλλάσσονται για το φορολογικό έτος 2021 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021 αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ