ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες ώρες για την πανδημία: Οι προτεραιότητες, τα γυμνάσια – λύκεια και η δικλίδα ασφαλείας

Κρίσιμες ώρες για την πανδημία: Οι προτεραιότητες, τα γυμνάσια – λύκεια και η δικλίδα ασφαλείας
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει την κυβερνητική ετοιμότητα, εάν απαιτηθεί, για αλλαγή της στρατηγικής, τις προσεχείς ώρες θα κορυφωθεί η επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από τους ειδικούς.

Από την εισήγησή τους θα προσδιοριστούν οι συντεταγμένες με τις οποίες η κυβέρνηση θα χαράξει την πορεία στον δεύτερο μήνα της νέας χρονιάς.

Η πίεση που δημιουργεί τόσο η φωτογραφία της στιγμής όσο και η προβολή των στοιχείων, ειδικά για τις επιδημιολογικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Αττική- τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας- είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο της εγρήγορσης.

Όπως έγραφε το CNN Greece, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, μόνο τυχαίες δεν ήταν:

«Θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας. Θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τετάρτη.

Οι προτεραιότητες

Σε αυτό το φόντο, πραγματοποιείται αναπόδραστα η τηλεδιάσκεψη του ανανεωμένου υπουργικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση του, αναμένονται με ενδιαφέρον οι στοχευμένες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ρότα που θα χαράξει εφεξής η κυβέρνηση για την «κατάσβεση» της διασποράς της Covid-19, ταυτόχρονα με τον έντονο ρυθμό στην υλοποίηση του νομοθετικού έργου και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης.

Παρά τα σενάρια ή τις δημόσιες τοποθετήσεις από ειδικούς αλλά και την διακηρυγμένη βούληση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα αποτρέψουν μια υποτροπή, καμία απόφαση δεν θεωρείται οριστική.

Όπως πληροφορείται δε το CNN Greece, σε αυτήν τη φάση δεν έχει επέλθει κάποια αλλαγή στην προτεραιότητα που αφορά στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, ανεξάρτητα από τις κατά τόπους, προσαρμογές που τελικώς προκριθούν, ως ασφαλέστερες επιδημιολογικά.

Η δικλίδα ασφαλείας για γυμνάσια - λύκεια

Άλλωστε όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, ενόψει της υλοποίησης της ειλημμένης απόφασης για άρση των περιορισμών στη δια ζώσης διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχει δημιουργηθεί και ενισχύεται η δικλίδα ασφαλείας.

Καταρχάς, όπως αναφέρεται από τις ίδιες πηγές, δίνεται στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές άνω των 16 ετών η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19. Οι εκπαιδευτικοί καθώς επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριες δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της ειδικής πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19, την https://edu.testing.gov.gr/.

H επιλογή θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας, χρονικής και γεωγραφικής, και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων τεστ ημερησίως.

Η ενημέρωση για το ραντεβού τους θα γίνεται με SMS και το τεστ θα γίνεται στο πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της σχολικής χρονιάς έχει συγκροτηθεί Ομάδα Συντονισμού, μια Task Force για τα σχολεία, που έχει επιφορτιστεί με την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον και παρέχει υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με τα θέματα διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η προτεραιότητα

Με τα παραπάνω δεδομένα, από την εισήγηση στην οποία θα προχωρήσει η επιτροπή των ειδικών αυτήν την Παρασκευή, είναι πιθανόν η κυβέρνηση να κληθεί να επιλέξει μεταξύ ενός συνδυασμού επιλογών.

Η φόρμουλα στην οποία οι πληροφορίες θέλουν βασικό συστατικό τους, να αποτελεί η λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων, για την στήριξη της οποίας, μπορεί να απαιτηθεί η αυστηροποίηση των υφιστάμενων κανόνων στις οικονομικές δραστηριότητες

Η ατζέντα του υπουργικού

Όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση παρά την υγειονομική κρίση, δεν θέλει να μείνει αναξιοποίητο το χρονικό διάστημα των πρώτων εκατό ημερών.

Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται τα εξής θέματα:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Οικονομικών: α) Διενέργεια Γενικών Απογραφών 2021, β) Επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γ) Κρατική αρωγή, δ) Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ε) Προσχώρηση στις τακτικές διαδικασίες του IMF

Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών: α) Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, β) Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης

Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αναμόρφωση του πλαισίου παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς

Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψηφίων οδηγών

Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: α) Διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA, β) Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, γ) Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, δ) Λέσχες φιλάθλων, ε) Άλλες διατάξεις

Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σχετικά με την επιλογή Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ