ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 16,4% για τη ΝΔ, κανονικότητα μετά το 2021 λένε οι πολίτες

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 16,4% για τη ΝΔ, κανονικότητα μετά το 2021 λένε οι πολίτες
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Διατηρεί και διευρύνει το ισχυρό προβάδισμά της η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης της Metron Analysis, για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 16,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα διευρυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο που βρισκόταν στις 15,6 μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το Κίνημα Αλλαγής 6,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,6% και το ΜέΡΑ25 2,4%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το 56% των θετικών κρίσεων και ο Αλέξης Τσίπρας το 20%.

Για το έργο της κυβέρνησης, το 49% έχει θετική εντύπωση, το 42% αρνητική, το 8% ούτε θετική ούτε αρνητική και το 1% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Ανησυχία για την ιατρική περίθαλψη

Σε ερώτηση αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση, το 48% λέει προς τη σωστή, το 41% προς τη λάθος, το 6% ούτε σωστή ούτε λάθος και το 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Tην ανησυχία του για την πανδημία του κορωνοϊού εκφράζει το 42% των πολιτών που υποστηρίζει ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, όπως και η ιατρική περίθαλψη. Στη συνέχεια, ακολουθεί η οικονομία με 32%, η ανεργία με 8%, η εξωτερική πολιτική με 6%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 5%, άλλο με 4%, η Παιδεία με 2% και το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 1%.

Επιπλέον, το 55% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά το 2021, το 29% πιστεύει μέχρι το τέλος του 2021, το 14% μέχρι τα μέσα του 2021 και το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Σε ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το 64% τάχθηκε υπερ, το 31% κατά και το 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον κεντρώο, κεντροδεξιό ή δεξιό πολιτικό χώρο.

Για το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που έφτασε στη χώρα μας, το 63% είπε ότι θα το κάνει, το 26% ότι δεν θα το κάνει, το 10% δεν έχει αποφασίσει και το 1% ότι το έχει ήδη κάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ