ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας εξήγγειλε «προεκλογικό» προσυνεδριακό διάλογο

Ο Τσίπρας εξήγγειλε «προεκλογικό» προσυνεδριακό διάλογο
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

 Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι το Πολιτικό Συμβούλιο είναι το διευρυμένο καθοδηγητικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν και τα κεντροαριστερά στελέχη που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ στη πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι θέσεις για το Συνέδριο του κόμματος, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον Γιώργο Σταθάκη εκ μέρους της Επιτροπής Θέσεων.

Η διαδικασία

Η συζήτηση θα λάβει χώρα σε δυο συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όποτε και θα εγκριθούν επί της αρχής από το Πολιτικό Συμβούλιο οι Θέσεις, προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος. Ένας διάλογος που θα γίνει διαδικτυακά τόσο στις οργανώσεις όσο και με θεματικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο, το ότι γίνεται προσυνεδριακός διάλογος, δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Στην πραγματικότητα, το συνέδριο έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Η διεξαγωγή προσυνεδριακού διαλόγου χωρίς να υπάρχει συνέδριο στον ορίζοντα, ασφαλώς παραπέμπει σε μια διάθεση του κ. Τσίπρα να κινητοποιήσει το κόμμα για να είναι έτοιμο σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Οι τάσεις

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια αναφορά στις τάσεις που επίσης παραπέμπει σε προετοιμασία για κάλπες. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Όλες οι δυνάμεις του κόμματος πρέπει συντεταγμένα να εργαστούν για τη διεξαγωγή του διαλόγου με βάση τις συλλογικές αποφάσεις. Είναι ευπρόσδεκτες οι οποίες συμβολές, ατομικές ή συλλογικές από τη πλευρά μελών και στελεχών του Κόμματος. Ζητώ όμως το επόμενο διάστημα όλες οι εκδηλώσεις να αφορούν συντεταγμένες συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και όχι με αναφορά σε επιμέρους απόψεις.»

Εν ολίγοις, ο κ. Τσίπρας από τη μια μεριά έριξε τους τόνους με την «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καλώντας ταυτόχρονα σε μια πιο πειθαρχημένη δημόσια παρουσία των στελεχών του κόμματος.

Στρατηγική επιλογή

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη συνέχιση του ανοίγματος, καθιστώντας σαφές ότι η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο αποτελεί στρατηγική επιλογή του. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας Προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και τη προοδευτική διακυβέρνηση. Δεν αποτέλεσε απλά ένα άνοιγα σε στελέχη του Προοδευτικού χώρου αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσής μας με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η χώρα.»

Προσέθεσε ότι: «Οφείλουμε λοιπόν το επόμενο διάστημα παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική επιλογή σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους.Στο συνδικαλιστικό χώρο, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης. Παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για μα στήσουμε τη Προοδευτική Συμμαχία. Να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών με στόχο μια συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.»

Οι εκδηλώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει εκδηλώσεις για την παρουσίας των προτάσεων του για:

-την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ,

-το Σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης,

-το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία με έμφαση στη προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας μέσα στη κρίση,

-ένα κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στο πεδίο της αλληλεγγύης,

-τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους,

-την προάσπιση της Δημοκρατίας και τον ρόλο των ΜΜΕ,

-ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με έμφαση στην αξιοκρατία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και την αποκέντρωση του κράτους.

Είναι προφανές ότι αυτές οι εκδηλώσεις εξειδικεύουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που παραπέμπει ευθέως σε προεκλογική προετοιμασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ