ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος στο CNN Greece: Θα ζήσουμε για καιρό ακόμα με περιοριστικά μέτρα

Παναγιωτόπουλος στο CNN Greece: Θα ζήσουμε για καιρό ακόμα με περιοριστικά μέτρα
Δελτίο τύπου / POOL

To CNN Greece συνομίλησε με τον επιδημιολόγο Τάκη Παναγιωτόπουλο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα και τις προσδοκίες από τα εμβόλια.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είπε ότι η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων δεν ήταν εκτός των σεναρίων που είχαν εξετάσει οι ειδικοί, σχετικά με το θα ακολουθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι όποιο μέτρο αυξάνει την κινητικότητα των πολιτών, εκ των πραγμάτων ευνοεί τη διάδοση της επιδημίας.

Το λιανεμπόριο και τα σχολεία

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, η αύξηση των κρουσμάτων που διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και όχι των δημοτικών.

Από μεγάλο αριθμό μελετών σε πολλές χώρες προκύπτει ότι η διάδοση του κορωνοϊού είναι πολύ πιο δύσκολη στις μικρές ηλικίες.

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει βρει ακόμα την αιτία αυτού του φαινομένου. Αν και σήμερα ξέρουμε πολύ περισσότερα από ό,τι πριν ένα χρόνο, εντούτοις, έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τον κορωνοϊό.

Η εξέλιξη

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι βέβαιη η περαιτέρω σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας.

Επίσης, δεν γίνεται να ποοσοτικοποιηθεί η επίδραση κάθε μέτρου είτε αυστηροποίησης είτε χαλάρωσης. Γι’ αυτό άλλωστε τα μέτρα λαμβάνονται ένα-ένα, ώστε να μην υπάρξει μια απότομη ανεξέλεγκτη έξαρση.

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η ισορροπία εκείνη που θα διασφαλίζει τη συγκράτηση της πανδημίας με τη λειτουργία βασικών τομέων της οικονομίας. Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι εφικτή αυτή η ισορροπία.

Πάντως, τονίζει ότι είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης.

Τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης από τη στιγμή που δεν ξέρουμε τις ποσότητες των εμβολίων που μπορούν να παραχθούν.

Ο καθηγητής τόνισε ότι ήταν σοβαρό λάθος η καλλιέργεια υπεραισιόδοξων προσδοκιών για το εμβόλιο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

Γενικά, στη Δημόσια Υγεία θεωρείται βασικό σφάλμα να καλλιεργείται στον πληθυσμό αισιοδοξία η οποία στη συνέχεια διαψεύδεται και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε για καιρό ακόμα με περιοριστικά μέτρα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρεί επίσης πρόωρη τη συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, από τη στιγμή που δεν είναι διαπιστωμένο αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια.

Ιστορικής σημασίας

Ωστόσο, ο καθηγητής επιδημιολογίας επισήμανε ότι είναι ιστορικής σημασίας ότι έχουμε εμβόλια για την ασθένεια σε τόσο σύντομο διάστημα.

Πρόκειται για πρωτοφανές επίτευγμα της επιστήμης. Επίσης, παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της ΕΕ να κάνει κοινές παραγγελίες για τα κράτη-μέλη, με ίδιες τιμές και σε ποσότητες αναλογικές με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει κριτική σε τυχόν λάθη.

Για τον Τάκη Παναγιωτόπουλο έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επισημάνσεις του ΠΟΥ, o οποίος στηλιτεύει τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» και καλεί σε μια αντιμετώπιση του εμβολίου ως κοινό αγαθό όλης της ανθρωπότητας, και όχι μόνο των πλούσιων χωρών που μπορούν να αγοράσουν τις μεγάλες ποσότητες.

Παγκοσμίως η φαρμακοβιομηχανία έχει παραγωγικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων εμβολίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ