ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου ως το Μάιο: Η δέσμευση Μητσοτάκη, ο «κάβος» των 60 ημερών και οι εφεδρείες

Αγώνας δρόμου ως το Μάιο: Η δέσμευση Μητσοτάκη, ο «κάβος» των 60 ημερών και οι εφεδρείες
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δυο φράσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε έναν έμπορο και σε έναν επαγγελματία της εστίασης στην Καρδίτσα προσδιορίζουν και την κατεύθυνση προς την οποία σταθερά δείχνει από την αρχή της πανδημίας η κυβερνητική «πυξίδα», και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το προσεχές κρίσιμο διάστημα: οι ταμειακές εφεδρείες για την οικονομική στήριξη των πληγέντων στην παρούσα φάση αλλά και το σχέδιο ενίσχυσης για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

«Βλέπω συνέχεια τα στοιχεία μαζί με το υπουργείο και γι’ αυτό και έχουμε κρατήσει και ταμειακές εφεδρείες, γιατί δεν ξέρουμε πόση ακριβώς διάρκεια θα έχει ακόμα αυτή η περιπέτεια, για να καταφέρουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Ώστε όταν επανέλθετε στην κανονικότητα, να μπορείτε να ξανά ανοίξετε και να επιβιώσετε. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας», αντέτεινε ο πρωθυπουργός ακούγοντας τις ανησυχίες των εμπόρων στο κέντρο της Καρδίτσας, που πλήττονται από τα μέτρα για την πανδημία.

Συνομιλώντας με έναν από τους επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης που βρίσκεται στον πέμπτο μήνα του lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αρκέστηκε να υπενθυμίσει τα τρέχοντα μέτρα στήριξης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά δεσμεύτηκε ότι:

«Είμαστε εδώ, όταν τελειώσει η κρίση -και ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα- να κάνουμε και το συνολικό ταμείο. Και ό,τι παραπάνω χρειαστεί να κάνουμε, θα το κάνουμε, ειδικά για τον κλάδο».


Πλέον, η διατήρηση αυτής της κατεύθυνσης ενεργοποιεί μεγαλύτερη ένταση στον κυβερνητικό ρυθμό, δεδομένων των αναγκαστικών αλλαγών που επιφέρει στον οικονομικό προγραμματισμό το lockdown στην Αττική, με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις του στα κρατικά ταμεία, αλλά και οι πιθανές μεταβολές στο χρονοδιάγραμμα των εμβολιαστικών στόχων, λόγω της ρευστότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε πηγές στο CNN Greece, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου έως τον ερχόμενο Μάιο, και αφού ξεπεραστεί με ασφάλεια ο «κάβος» των επόμενων 60 ημερών, διακρίνεται ως εφικτός ο στόχος να ανοίξει ο καθαρός διάδρομος για την επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων και εν συνεχεία για τον τουρισμό.

Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχει η αισιοδοξία ότι από τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα αρχίσει να αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Αυτή η αισιοδοξία εδράζεται στο γεγονός ότι σε αυτό το ορόσημο θα έχει ξεκινήσει η τροφοδοσία των γραμμών χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και ταυτόχρονα θα έχει μπει σε καλύτερες ράγες, σε σχέση με το 2020 το τρένο του ελληνικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, θα τονωθεί και η ιδιωτική κατανάλωση.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ