ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναίνεση της Λευκωσίας στο σχέδιο Νταβούτογλου επιδιώκει ο Τουσκ

Συναίνεση της Λευκωσίας στο σχέδιο Νταβούτογλου επιδιώκει ο Τουσκ
Οι Ντόναλντ Τουσκ και Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016. EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται σήμερα στην Λευκωσία για να συναντηθεί με τον Kύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Ο Τουσκ λίγο πριν την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής είχε πραγματοποιήσει περιοδεία σε επτά πρωτεύουσες για διαβουλεύσεις. Το γεγονός ότι αυτή τη φορά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Μαρτίου πραγματοποιεί επίσκεψη μόνο στην Κύπρο είναι ενδεικτικό: η Κύπρος ίσως να αποδειχτεί ο πιο δύσκολος παίκτης, θέτοντας εμπόδια στην προωθούμενη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τουσκ στην Κύπρο, ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα μεταβεί – σε έναν προγραμματισμό που έγινε γνωστός την τελευταία στιγμή – στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Κύπρος έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις στις απαιτήσεις της Άγκυρας η οποία ζητά χρηματοδότηση € 3δις, την απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και το άνοιγμα νέων «κεφαλαίων» για την ένταξη στην ΕΕ.

Όμως, φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, από την βιασύνη τους να κλείσουν μια συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, «ξέχασαν» ότι η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό, με τους διπλωμάτες να πιστεύουν ότι αποτελούν ίσως την τελευταία ευκαιρία για μια δίκαιη και οριστική λύση. Όπως όλοι οι άλλοι 27 αρχηγοί κρατών της ΕΕ, έτσι ο κ. Αναστασιάδης έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στη συμφωνία με την Τουρκία.

Ο κ. Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και τους ηγέτες τεσσάρων άλλων χωρών, οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να εγκαταλείψει το «πάγωμα» στα πέντε κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Αναστασιάδης επανειλημμένα επέμεινε ότι δεν μπορεί απλά να παραιτηθεί από αυτή τη θέση χωρίς να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα.

Στόχος της επίσκεψης Ντόναλντ Τουσκ είναι να αποσπάσει τη συναίνεση της Λευκωσίας στο «καινοτόμο σχέδιο» Νταβούτογλου, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η επίσκεψη αυτή δεν αναμένεται να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ